Din inre medfödda visdom

Din inre medfödda visdom

Jenny Berglund Castro är meditationsläraren och reikihealern som guidar oss rätt in till vår inre medfödda visdom, ja vår intuition och högre jag. Denna guldgruva som vi konstigt nog inte använder oss av i den grad den är avsedd för.


Kanske är det just så att vi tenderar att gräva i den först när vi grävt överallt förutom i just den?! Och är det så att vi människor är i "production" mer än i vår "being" just nu?

OHM:

Jenny Berglund Castro Meditationslärare | Reiki Healing | Intuitive Healing


AKTUELL MED:

Tillbaka i Stockholm efter 6 år i Los Angeles och 9 år i New York. Nu med meditatations- och healing tekniker för att komma närmare vår inre medfödda visdom.


MIN VÄNDNING:

Från högpresterande projektledare i Sverige hittade jag till energimedvetenhet och min inre being via livet i USA.

Jenny, heej!

Från startups i USA till att hjälpa människor att starta upp sitt eget system kommer du som en räddande kraft när vi som mest behöver det! För du berättar att du vet vad en överdriven belastning på människan betyder. Berätta mer!

 

Jenny:

Enligt min erfarenhet hos både mig själv och hos vänner och kollegor så har stress nästan alltid att göra med vilka man jobbar med, inte vad man jobbar med. Uppgifter kan vara för enkla och vi blir frustrerade över att inte bli tillräckligt utmanade, eller för svåra och vi löser inte uppgiften i tid, men den stora anledningen till att vi inte klarar av uppgifterna eller får en enorm stress i arbetslivet har att göra med det stöd som saknas. Från kollegor, och framförallt chefer.

 

Känner vi att vi är ett team så kan vi ta oss an de mest utmanande uppgifterna och fortfarande må toppen, men har vi ett team där det finns missunnsamhet, avundsjuka och ohälsosam konkurrens så kan de enklaste uppgifterna te sig svåra och stressen tar form. Tyvärr krävs det inte många i ett team, ibland bara en, som har en annan agenda för att många ska börja må dåligt. Energin är ur balans och de flesta av oss plockar upp det. Det är inte alltid lätt för oss människor att kommunicera hur vi känner, framförallt inte på en ’professionell arbetsplats’. Ibland har vi svårt att sätta fingret på vad det är som inte känns rätt, så vi kör vidare i samma situation.

 

Ofta kan man inte ändra på den situationen man är i. Du kan inte få en viss person att lämna ett team, men du kan börja jobba med att separera tankarna hos dig själv, få lite perspektiv och jobba med tekniker som ger dig en bättre förståelse för dig själv och de runt omkring dig. Ett bra tips längs vägen är att ha med sig: Don Miguel Ruiz ”4 Agreements”.


  • Be impeccable with your word
  • Don’t take things personally
  • Don’t make assumptions
  • Always do your best

 

Den viktigaste lärdomen där, enligt mig, är att inte ta någonting personligt. Hur andra människor agerar och vad de gör har sällan att göra med dig. Deras ageranden beror på deras personliga perspektiv och upplevelser. Alla är vi på ett sätt huvudrollerna i våra egna filmer. Det är väldigt vanligt att vi tar andras beteenden personligen, saker som inte alls har att göra med oss. Detta ger inte människor rätt att bete sig hur som helst, inte alls, men det kan hjälpa oss att undvika onödigt obehag genom att inte ge oss in i deras "story".


Du kan alltid, och bör alltid, enligt mig, flytta på dig om du mår dåligt. Det är inte värt att spendera för mycket tid i en toxic miljö. Du kan inte förändra andra människor och har du gjort ditt bästa och ingen förändring sker, då går man vidare.


Jag har själv gått igenom perioder av extrem stress och fick en rejäl panikattack för några år sedan som slutade med att jag inte kunde gå (!) på flera veckor. Kroppen lade av rent fysiskt. Det tog månader för mig att komma tillbaka. Månader av förvirring, rädsla och oro. Under denna tid var det någon som sa till mig ”var glad att din kropp talade med dig, det hade kunnat gå mycket värre om du inte hade lyssnat” och jag insåg att det var sant. Jag hade pushat mig själv under så lång tid och kroppen sa nu ifrån.


Det kändes ofta som att jag sprang ett mentalt maraton och sa ofta ”det är mycket nu” men vi hade det också otroligt roligt. Jag var helt slut på kvällar och helger – men det var ju ”så det skulle vara” när man var i karriären, var behövd och levererade på topp. Men detta tyckte inte min kropp om i förlängningen.


Den mentala stressen hade satt sig i kroppen och jag behövde nu få en massa fin näring och trygghet för att hitta tillbaka. Jag har haft tur som har haft med mig yoga och meditation sedan många år tillbaka och det har hjälpt mig skingra tankar och förebyggt en hel del stress. Många av mina vänner tog till andra metoder för att stilla stress - mycket festande var högt på den listan och det skapar tyvärr ett destruktivt beteende och kan då ta mycket längre tid för människan att hitta tillbaka.


Work-life-balance

Stress uppstår naturligtvis inte bara pga jobbsituationer. Vi har andra utmaningar och uppgifter i livet som tar mycket plats i oss. Vi tar hand om barn och deras utmaningar, föräldrar blir äldre och mår dåligt. Många av oss har små barn och äldre föräldrar som alla behöver vår hjälp samtidigt, en ”sandwich” situation. Syskon, vänner, relationer, renovering, sjukdom… dessa livsprojekt tar ju aldrig slut och bidrar till en massa stress i våra liv också. Ibland kommer för många av dessa projekt samtidigt och bägaren rinner över.


Stressrelaterade sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste anledningen till att människor omkring 45 år dör. Jag tror på förebyggande metoder och bättre kommunikation med våra kroppar. Lyssnar vi på vår intuition, vår inneboende kraft och tar ett holistiskt grepp om våra liv så har vi en god möjlighet att inte bara få leva längre, men också leva gott – i vår body, mind and soul.


Nu jobbar jag med att få ut teknik och kunskap om Meditation, Reiki Healing och Intuitiv Healing till flera. Det är inte bara ur förebyggande syfte utan även ett nytt sätt att se oss själva på. Vi är i grunden energier, inte ’producenter’.

Höga förväntningar på oss själva?

Du nämner att vi har extremt höga förväntningar på oss själva och att det gör många av oss sjuka. (Been there, done that säger vi!)


Hur kan vi arbeta med oss själva och varandra för att förebygga och inte hamna hos konsekvenserna? Och varför hamnar och fastnar vi så lätt i dem enligt dig?

 

Jenny:

Jag tror på en daglig praktik i förebyggande syfte och en djupare förståelse för människors hälsa med långsiktigt tänk i näringslivet. Att få in den där tiden varje dag att gå in i sig själv, få distans till tankarna och perspektiv är oerhört nyttigt. För oss själva och vår relation till andra. En bra och öppen kommunikation på arbetsplatser kan med fördel läggas in i på värderingsnivå.

 

Vi lever ju i en tid där produktion har varit den viktigaste drivande kraften. Hela vårt samhälle är uppbyggt på det. Vi har svårt att se hur vi skulle kunna överleva utan att jobba mycket och tjäna pengar. Det ger oss trygghet. De flesta av oss strävar alltid uppåt/framåt och vill ha mera. Det känns bra på många plan när vi når ’mera’ men detta kan komma till ett högt pris och när vi minst anar det, om vi inte lyssnar ärligt på vår kropp.

 

Många av oss har också svårt att kommunicera våra behov eller är rädda för hur de kommer att tas emot av vår partner, kollegor eller chefer. Vår motpart kan även de vara dåliga på att kommunicera och det leder också till en massa missförstånd.

 

Har vi en daglig praktik så ger vi utrymme för ett klarare tänk och ett bättre perspektiv. Vi blir bättre på att kommunicera och får till bättre relationer. Det är otroligt lätt annars att tappa fokus och man kör ’in i väggen’ igen. Vi har ju år av programmering i oss att bara köra. Det tar tid att programmera om sig.

Hur kom du själv in på din bana, och har du alltid levt i linje med din intuition?

Jenny:

Min mamma sådde fröer i mig när jag var liten. Hon jobbade hela sitt liv med löneadministration men var en ’closet spiritual’. Hon var intresserad av alternativa metoder som tarot kort, healing, akupunktur, kramade träd mm, men vågade inte ge sig hän till sina egna inre krafter. Jag minns att hon fick en Reiki behandling en gång och grät sig igenom hela behandlingen, och tyckte det kändes ’pinsamt’. Jag fick så klart upp min nyfikenhet för Reiki på en gång när jag förstod vilken effekt den behandlingen hade på henne.

 

Det var mamma som tog med mig på en kurs i Silva Metoden som lärde oss meditation och om den helande kraften, när jag gick på högstadiet. Sen fick det marinera i en massa år.

 

Jag förstod inte vad intution och högkänslighet var förrän senare i livet när jag personligen kom i kontakt med Reiki healing och bla läste en bok av Raven Keys ”The Healing Power of Reiki” och började lyssna på en massa poddar om meditation och healing. Det fanns ord för hur jag kände mig! Jag har alltid kunnat känna av energier i ett rum och visste ofta vad som ”skulle hända” men tänkte inte så mycket på det. Detta berättar jag mer om i Avsnitt 1 i vår podcast ”Syns inte finns inte?” som handlar om det där fina som finns men inte nödvändigtvis syns – energier, healing, clairs, intuition osv.

 

Jag lärde mig mer om Intuitiv Healing och readings när jag bodde i Los Angeles och insåg hur vi människor kan kommunicera med sinnen som finns utöver de 5 accepterade sinnena. Kan rekommendera många bra böcker om detta, tex The Seat of the Soul av Gary Zukav och The Untethered Soul av Michael A Singer och Eckhart Tolle’s böcker.

Hur kan en healande process se ut ihop med dig?

Jenny:

I dagsläget erbjuder jag meditationer i studio och via Zoom. Det är ett bra sätt att meditera i grupp innan man kommer in i sin egna praktik. Jag jobbar också privat med personer eller privata grupper som vill lära sig mer, t ex hos företag som vill ha detta med sig i sin teamutveckling.

 

Vid Reiki Healing och Intutiv Healing så ingår det ett start samtal och ett avslutande samtal vid varje behandling. Jag förslår att vi träffas 3 gånger de första 6 veckorna för att se vilka förändringar som har skett. Jag kommer börja erbjuda grupp Reiki nu också. Det är en skön djupavslappning samtidigt som du justerar dina egna energier.

En quick fix till bättre holistisk hälsa som även har hälsosam impact på lång sikt?

Jenny:

Då skulle jag säga meditation. Gå in i kroppen och koppla bort dig från tanken några minuter varje dag. Det ger dig ett fantastiskt perspektiv på livet. Du väcker din inre kraft och kopplar ihop med din inre healing. Genom att lyssna på den bekräftar du att den finns och ’where attention goes energy flows’. Kan du fysiskt må dåligt av det mentala så kan du också må bättre.

 

Vi sitter här tillsammans på en planet som snurrar runt solen i ett universum fyllt av ”allt”. Ibland när det känns jobbigt med det vardagliga kan det vara fint att kika upp till himlen och komma ihåg det.


Enligt astrologin så lämnar vi Fiskarna och går in i Vattumannens period nu (skiftena sker var 2000 år och vid år 2000 påbörjades detta) där människan kommer att vara mer i sin ’being’ än i sin ’production’.


Catherine Chen skriver att vi inte vet hur detta kommer att ta form exakt men enligt en teori kommer vi lägga mindre vikt vid materiellt värde och mer på intellekt, information och samarbete - tänkt internet. Vi kommer gå från ett toppstyrt till ett bottenstyrt samhälle (samarbete och community) - tänk Airbnb. Fiskarnas tid handlar om dominerande business och att ta kontroll medan Vattumannens tid kommer handla om jämställdhet. Heltidsjobb kommer ersättas av andra former där människans styrkor kommer att leda till finansiellt skapande. Genom frihet, frigörelse kunskap, intellekt och talang kommer vi kollektivt hitta vägar framåt. Hur underbart låter inte denna nya "being"-fas?!


Vi kan anta att i denna nyta tid kommer följande att ge bäst möjligheter under de nästkommande 2000 åren;


’The 5 C’s"

  1. Communication
  2. Cooperation
  3. Creativitiy
  4. Compassion
  5. Community

*Läs mer här

 

Jenny

Jag tror att vi är en viktig del i den processen, det skiftet, så tack fina Bryohm för att ni gör det ni gör inom det holistiska sättet att se på människan.


Bryohm

TACK fina Jenny - tillsammans kan vi göra den där skillnaden alla skulle må så väldigt bra av!!

Vi blir PEPP på att ta del av allt det du beskriver och kan vägleda i. Heja The 5 C´s, vår inre visdom och work-life-balance där vi lever i ett klimat där det är tryggt att uttrycka våra behov. Hur härlig vore det inte att leva i vår värld då :D

Bästa metoderna för holistisk hälsa

JENNYS TOP 3


FÖREBYGG. Genom daily practice av meditation, yoga, breathwork, skriva av sig, mm. Ligg steget före dina tankar och ladda på ett djupare plan.


ÄT. Det din kropp mår bra av, prova dig fram och justera allteftersom. Kroppen talar om för dig hur den mår, men du behöver lyssna.


SOV. Gå och lägg dig när du blir trött. Minska intag av koffein och alkohol för att främja god sömn. Den viktigaste återhämtningen.