Skriv av dig!

February 27, 2022
Vissa sjunger ut. Andra målar. Andra sitter stilla. Många springer fortare. Merparten gråter och/eller skrattar. Hur tar du bäst hand om dina känslor, ja hela ditt känsloregister? Oavsett hur du gör det, är det viktigaste Att du gör det.

Just nu har vi snöat in oss på att skriva av sig. Att sätta ord på något som känns tungt (eller inspirerande för den delen) är en skön och enkel metod som kan möjliggöra att lära känna sig själv mer på djupet. Det sägs ha en läkande effekt dessutom. Att avlasta sina tankar och få ned dem på pränt (gärna papper och penna) kan bidra till att lättare kunna klargöra eller förändra tankar som inte gynnar en i livet. Lika givande kan det också vara om du vill förstärka något specifikt som du vill ha mer av i livet. 

Visste du att det finns terapeuter som är nischade kring just skrivterapi om du vill få hjälp på traven att komma igång, utvecklas i din förmåga att skriva eller om du har något som tynger dig extra? Tillsammans med en skrivterapeut kan skrivterapi vara en metod som är mycket hjälpsamt för att exempelvis sätta ord på starka känslor eller få stöd i en känslomässig process. Extra betydelsefullt har skrivterapin varit för personer som varit utsatta för traumatiska händelser i livet eller händelser som kan utlösa starka stressreaktioner. 

 Vill du prova det på egen hand. James har pennan precis där den ska! 

Skriv av dig - 4 X James Pennebaker

James Pennebaker, professor i psykologi vid University of Texas, en av de första att använda skrivterapin, har utformat ett speciellt tillvägagångssätt där skrivandets ger effekt på hälsan.

Här är Pennebakers egna metod som du kan testa på egen hand:

  1. Skriv

Under de kommande fyra dagarna skriv ner dina allra djupaste tankar och känslor. Ex en traumatisk livshändelse eller en viktig känslomässig händelse som format dig och ditt liv. Skriv minst 20 minuter om dagen i fyra dagar i rad. Det kan vara svårt till en början, framför allt om du inte är van att skriva, men försök tt komma över motståndet om det känns extra motigt.

  1. Släpp taget

När du skriver, släpp verkligen taget och undersök dina djupaste känslor och tankar inför det som hände eller det som du är rädd för. Gör inte om den här skrivövningen till ett brev, det du skriver är bara för dina ögon. Du kan alltså skriva om saker som du skäms för att berätta för någon annan. Om du inte kommer på vad du ska skriva, upprepa gärna det du redan har skrivit. Det viktigaste är att du fortsätter skriva. Om du skriver samma sak en gång till kan du komma över hindret som stoppade dig första gången.

  1. Undersök

När du skriver om händelsen så undersök vad den inneburit för dina relationer till andra människor, inklusive dina föräldrar, din partner, dina vänner eller släktingar. Du kan också knyta samman händelsen med ditt förflutna, ditt nuvarande liv och din framtid – eller vem du har varit, vem du vill vara och vem du är nu.

  1. Underhåll i fyra dagar

Du kan skriva om samma händelse eller erfarenhet under alla fyra dagar eller skriva om olika händelser varje dag. När du skriver, bry dig inte om stavning, grammatik eller meningsbyggnad. Den enda regeln är att när du börjar skriva så skriv tills 15–20 minuter har gått och gör det under minst fyra dagar i sträck.

Skrivterapi kan hjälpa dig som vill

  • Minska depression, oro, ångest
  • Hitta en lättillgänglig metod för stöd vid stress, ångest, trauma
  • Frigöra känslor och tankar som har en blockerande effekt
  • Komma i närmare kontakt med hela ditt känsloliv
  • Utforska ditt inre

Skrivterapi och andra bryohmmiga metoder för att förstärka, läka och frigöra kommer du hitta på vår kommande plattform när vi öppnar upp.