Stresshantering

Stresshantering

Mer ohm stress. Hur härligt!? Ja när vi får mer kunskap om hur stress påverkar oss kan vi bygga motståndskraft.


Målet är inte perfektion eller att eliminera stressen, utan att skapa balans. Tillsammans med mer info kring stress och ett hälsoproffs kan du utforska hållbara strategier. Ta rygg på en stresspedagog ohm du vill så kan du få ett rejält försprång kring hur du kan navigera dig igenom livets ups and downs.


Stress

Ur ett mekanistiskt perspektiv är stress en fullt naturlig och livsviktig process. Kroppen tar emot information via sina sinnen och skickar den till hjärnan. Där tolkas informationen utifrån tidigare erfarenheter och minnen som hjärnan samlat under sin livstid, och den avgör om vi befinner oss i fara. Om hotbilden bedöms som verklig aktiverar nervsystemet processer i HPA-axeln för vår överlevnad – ett tillstånd vi känner till som stress.


Stress är också en individuell upplevelse av denna kroppsliga process, där våra personliga tolkningar avgör hur vi upplever stressen, med alla dess konsekvenser. Vår utmaning är att vi konstant utsätts för stressorer som vi inte nödvändigtvis uppfattar som problematiska, men som vår hjärna och vårt nervsystem tolkar som verkliga hot. Det rör sig om en komplex blandning av fysiska, psykologiska, emotionella, kognitiva och sociala intryck som på sikt kan leda till utmattning och sjukdom om vi inte får tillräcklig återhämtning eller utvecklar hållbara strategier för stresshantering.


No size fits all.

Tyvärr finns det inget one-size-fits-all-quick-fix-mirakel-piller som kan eliminera stress, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på dess komplexitet och hur den tar sig olika uttryck och inte följer en universell logik. Ansvaret hamnar istället hos varje enskild individ att ta ansvar för sin hälsa och skapa en livsstil och livssyn som gör det möjligt att hantera livets utmaningar och den stress vi kommer att möta.


Reglera nervsystemet

Oavsett vilken väg man väljer på sin stresshanteringsresa kommer alla insatser att syfta till att reglera nervsystemet. Först när vi tolkar stress signalerna som ofarliga kommer förändring att ske: vi kommer att tänka, känna och agera annorlunda. Kom ihåg – nervsystemets enda uppgift är att hålla oss vid liv, och det arbetar varje sekund för vår överlevnad. Det är dags att vi stödjer det och ger det de bästa förutsättningarna för välmående.

HPA axeln

HPA-axeln (Hypotalamus-Hypofys-Binjurebark-axeln) är kroppens centrala stresshanteringssystem. Den fungerar som ett sofistikerat kontrollcentrum som hjälper oss att hantera hot och anpassa oss till utmaningar.

 

När vi upplever en stressor – något som uppfattas som hotande eller krävande – aktiveras HPA-axeln och en kedjereaktion startar som förbereder kroppen till handling:

  1. Våra sinnen tar emot information som transporteras till hjärnan.
  2. Hjärnan utvärderar informationen och bedömer om situationen utgör ett hot.
  3. Vid ett upplevt hot skickar hjärnan signaler till olika organ att öka produktionen av stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin.
  4. Kroppen reagerar på hormon påslaget med fysiologiska reaktioner som förhöjd puls, svettningar och ett kraftigt energipåslag. Stress.
  5. Hjärnan registrerar mer stress i systemet och ökar ytterligare produktionen av kortisol.
  6. En stress-loop är nu aktiverad (steg 1-5) och kroppen hamnar fight/flight/freeze/fawn-läge.

 

Det tar ca 30 minuter för kroppen att återgå till ursprungliga stress hormonnivåer när hjärnan registrerat att hotet är över, vilket lugnar HPA-axeln och aktiverar det parasympatiska nervsystemet.


Kronisk stress = sjukdom

Det är när stressen är kronisk och långvarig som vi börjar må dåligt och blir sjuka. HPA-axeln fastnar i ett konstant aktiverat läge vilket leder till en rad fysiologiska och psykologiska förändringar som skapar obalans i kroppens olika system. Immunsystemet dämpas av kortisol vilket gör oss mer mottagliga för infektioner, nervsystemet tröttas ut och inflammatoriska processer sätter igång i kroppen. Allt detta är kopplat till utvecklingen av flera kroniska sjukdomar.

 

Nyckeln ligger i att förstå och medvetet påverka vårt nervsystem, prioritera återhämtning och utveckla strategier för stresshantering.


Stresssymtom

Mentala: Mardrömmar, svårt att fatta beslut, negativitet, koncentrationssvårigheter, inlärningsproblematik, försämrad prestationsförmåga, minnesstörningar, kognitiva utmaningar.


Beteende: Klumpig, försämrad aptit, låg sexlust, sömnproblematik, förändrade mat/dryckesvanor, missbruk, destruktivt beteende, försämrad arbetsmotivation, bristande omdöme, impulsivitet, relationsproblem.


Emotionella: Dåligt självförtroende, oro, irritation, depression, apati, självisolering, retlighet, ångest, hypokondri, utbrändhet, olust, nedstämdhet.


Fysiska: Huvudvärk, infektioner, muskelvärk, andfåddhet, ryggproblem, magsår, hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, kronisk trötthet, yrsel.