Immunförsvar

Immunförsvaret, håller oss friska, eller sjuka om det är försvagat

Lär känna immunsystemet och dina 3 främsta försvarslinjer mer på djupet. Känner du dem redan?


Vad är immunsystemet till för?

Immunsystemet spelar en viktig roll – det försvarar kroppen mot infektioner, skyddar kroppen från skadliga ämnen, bakterier och cellförändringar som kan göra oss sjuka, samtidigt som det skyddar kroppens egna celler. Immunsystemet håller ett register över varje bakterie som det någonsin har besegrat så att det snabbt kan känna igen och förstöra bakterien om den kommer in i kroppen igen.

Immunsystemets främsta uppgift är att attackera patogena (sjuka) mikroorganismer och skydda kroppen från sjukdomar. Ett supersystem helt enkelt, som försöker skydda oss på bästa sätt!

Immunförsvaret och dina 3 försvarslinjer

Man skulle kunna säga att immunsystemet har tre försvarslinjer.


Huden - Den första försvarslinjen är kroppens yttersta lager, dvs huden

Inflammation - Den andra försvarslinjen är inflammation

Immunförsvaret - Den tredje är immunförsvaret! Utan ett immunförsvar skulle vi inte kunna bekämpa de skadliga sakerna som kommer in i vår kropp från utsidan, tex bakterier, virus, parasiter. Eller från insidan av kropp och de skadliga förändringar som kan ske där, såsom cancerceller.

Så länge ditt immunförsvar gör sitt jobb och fungerar som det ska, så märker du inte av det. Men slutar det fungera, så blir du sjuk. Ohm du kanske har ett allmänt försvagat immunförsvar så blir du sjuk lätt och ofta.

Vad kan vi göra för att ta hand om vårt immunförsvar?

Vi alla vill ju vara friska och ha ett starkt immunförsvar! Så vad kan man göra för att ta hand om det här supersystemet som försöker skydda oss? 


Basic: Först lite basic exempel som vi ändå har en tendens att slarva med på olika nivåer, nämligen den gyllene trion; sömn, näring och motion. För att hjälpa systemet ska vi alltså se till att få tillräckligt mycket och jämn sömn, näring och daglig motion och frisk luft. Och tvätta händer ofta!


Boost: Sen kan vi boosta försvaret med antioxidanter och vitaminer och mineraler, och till sist men absolut inte desto mindre viktigt – undvik den skadliga stressen! Andningen mer på djupet också förstås.


Support: Som tur är finns det många specialister och kunniga yrkesverksamma som har kunskap och metoder för att hjälpa oss att boosta och säkra vårt immunförsvar. Näringsterapeuter, kostrådgivare, hälsocoacher, kinesologer och dietister är tex några man kan vända sig till!

Bryohm kurerat