Ångest

Tänk om ångest är en av dina bästa personliga tränare?

Både oro och ångest är i grunden känslor som är till för att skydda oss mot situationer som inte är bra för oss. Ångest är något vi behöver lära oss att hantera och till och med kan dra nytta av längs vägen.


Vad är ångest?

Ångest är en kraftigare oroskänsla som oftast är svårare att kontrollera. Kanske känns det som ständigt eller återkommande fladder i magen eller ren och skär full panik?


Både oro och ångest är i grunden känslor som är till för att hjälpa oss, såsom att skydda oss mot situationer som inte är bra för oss. Ångest är därmed något vi behöver lära oss att hantera och till och med kan dra nytta av längs vägen, för att hitta mer gynnsamma lösningar, så länge den inte skadar eller tar över fullständigt.

Oro och ångest är väldigt vanligt och högst normalt. Var 3:e kvinna och var 5:e man drabbas någon gång i livet av ångestsyndrom i någon form enligt hjärnfonden så du är långt ifrån ensam.


Några av de vanligaste symtomen vid ångest är: yrsel, svettningar, hjärtklappning, darrningar, skakningar, overklighetskänslor, andningssvårigheter och tankar som är svåra att kontrollera.

5 typer av ångest

Det finns olika typer av ångest. Ångesten kan komma upp vid specifika tillfällen som är kopplade till en situation, som en stark oro inför en situation eller en obefogad oro under en längre tid oavsett situation.Vanligaste typerna är:

 • Generaliserad ångest (GAD)
 • Social ångest
 • Prestationsångest
 • Panikångest
 • OCD
 • PTSD


Källa: Mindler

Vad hjälper mot ångest?

När känslorna blir för starka, begränsar oss eller får konsekvenser för oss finns det fin hjälp att få och bra trix att ha nära till hands för att hjälpa sig själv när det händer.  


Hjälpsamma vägar att ta till för att lättare kunna förhålla och hantera dig till din ångest genom meditation, yoga, självmedkänsla, skrivterapi och lugnande övningar via din andning.


För att djupare kartlägga och avhjälpa finns fint stöd att få tillsammans med en specialist inom exempelvis psykoterapi, compassionfokuserad terapi, högkänslighetsterapi

Quick fix - när du känner dig ångestfylld:

 1. Gå ut i naturen
 2. Drick vatten
 3. Be om hjälp
 4. Omfamna kreativiteten (måla, rita, sjung, dansa)
 5. Skriv ned hur du känner
 6. Fokusera på ditt andetag
 7. Lyssna på lugnande musik
 8. Stanna i nuet
 9. Sök upp en positiv distraktion


Källa: Psykologstudion via psykolog Åza Jonsson

Medmänniskor för din ångest

Några utvalda redo att bry ohm

Bryohm kurerat