Metabolism

Metabolism - en livsviktig kemisk process

Metabolism är den komplexa processen genom vilken kroppen omvandlar mat och näring till energi och byggmaterial för att upprätthålla allt i livet.


Dessa kemiska processer pågår konstant inuti kroppen och bidrar till att bevara normal funktion i kroppen, som i sig kallas homeostas.

Vad är metabolism?

Koll på din ämnesomsättning

Metabolismen omfattar ett stort antal kemiska processer som i sig är en hel liten vetenskap om man vill gå ner på molekylnivå, finns det mycket att lära sig! Vi riktar oss inte till det utan håller oss på en basnivå - dessa processer inkluderar de som bryter ner näringsämnen från vår mat, och de som får celler att växa och föröka sig samt bygger upp och reparerar vår kropp.


Värt att nämna är att metabolism även kallas ämnesomsättning.

Sköldkörteln har stenkoll

En av de viktigaste aktörerna inom metabolismen är sköldkörteln. Sköldkörteln producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningens hastighet, vilket i sin tur påverkar kroppens energiförbrukning.


Ämnesomsättningens hastighet mäts oftast över en 24-timmarsperiod och uttrycks som den mängd energi kroppen förbrukar. Det förväntade energibehovet baseras främst faktorer som kroppssammansättning (fettfri vikt), kön och ålder. Det finns också andra faktorer som kan påverka ämnesomsättningen, till exempel genetik, hormonella obalanser och livsstilsfaktorer som kost och fysisk aktivitet.

Hur hålla koll på sin metabolism?

Det är viktigt att komma ihåg att metabolism är en individuell och dynamisk process. Det kan variera över tid och påverkas av olika faktorer.


Två basics:

  1. Hälsosam livsstil. Att fokusera på en hälsosam livsstil med balanserad kost, regelbunden fysisk aktivitet och tillräckligt med återhämtning är viktigt för att främja en sund och effektiv metabolism.
  2. Vad signalerar din kropp? Lyssna på kroppens signaler på energinivåer, aptit och matsmältningsförmåga!


Utforska din metabola hälsa

Vi finns här redo att bry ohm

Bryohm kurerat