Dansen är kroppens sång

Dansen är kroppens sång - totalt närvarande i stunden

I stunden där vi tar vara på våra naturliga rörelser finns oändliga möjligheter för djup avslappning. I rörelsen kan vi frigöra mer lust samt hjälpa kroppen att lösa upp mentala och emotionella blockeringar och frigöra spänningar.


Följ proffsdansaren Maria Lindbergs resa genom utmattning till stresscoach.


Hej Maria!

Dansen; fuldansen, sittdansen, proffsdansen. Ja det spelar ingen roll hur vi gör den säger du!


Vi blev så klart nyfikna på din väg från proffsdansare i Lets Dance till stresscoach. Samt kraften i dansen som kan frigöra kroppens eget morfin, endorfiner och oxytocin. Betydelsefulla signalsubstanser som kan lindra smärta, förbättra blocktryck, minska stress och snabba på både läkning likväl kreativa processer.


Handen på hjärtat, vad händer i dig när du dansar?


Maria: Ren och skär glädje! När jag dansar är jag bara här och nu. I ett med musiken.


Varför är dansen så läkande och stärkande enligt dig?


Maria: Dels är ju dans en otroligt bra träningsform, varenda lite muskel får sitt. Samtidigt som det är roligt. Man tänker inte direkt på att man tränar. Massor av härliga hormoner frisätts när vi tränar och rör på oss. Sen är dans lite som mindfulness, man är totalt närvarande i stunden. Vilket det finns massor av forskning på hur välgörande det är. Det går liksom inte att vara uppe i huvudet när man dansar. Man tänker inte, man bara är en rörelse.


Vägen från proffsdansare till stresscoach har inte varit spikrak, berätta kort (eller långt) mer!


Maria: Ja, jag har dansat sen jag var 3 år, det är en väldigt stor del av mig. Jag tävlingsdansade i 14 år, bland annat för svenska landslaget. Senare var jag danstränare i tv4 s Lets Dance under några år och jobbade som professionell dansare. Efter det arbetade jag med inköp inom mode och tyvärr trodde jag att det går att jobba lika hårt med hjärnan som med kroppen. Det kan jag meddela att det går inte. Jag blev tyvärr sjuk, faktiskt jätte sjuk i utmattningssyndrom.


Även om det såklart var en tuff tid så var det otroligt utvecklande och något som jag har stor nytta av i mitt nuvarande yrke som stress- o livscoach. För mig känns det otroligt givande att få hjälpa människor dels att undvika att bli sjuka, bli friska och att skapa sina liv så som de vill ha det.

Vilket är ditt bästa tips för att med dans uttrycka sig själv utifrån ett läkande och förstärkande perspektiv?


Maria: Fuldansa varje dag! Släpp prestationen, det får se ut hur som helst. Sätt på någon musik du gillar och jazza loss. Känn in kroppen, hur vill den röra sig?


Var hämtar du själv inspiration för att utvecklas både på ett individuellt och relationellt plan? Hur jobbar du själv med att få och behålla den där eviga balansen?


Maria: För mig är lugna morgnar heliga, därför att så som dagen startar brukar den också fortsätta. Jag mjukar upp kroppen med mediyoga, djupandas och mediterar en stund. Och så sätter jag en intention för dagen, hur jag vill att den ska utvecklas. Jag har byggt mitt liv efter hur jag vill må och vara, för att kunna ta hand om mig själv. Min bakgrund har gjort mig påmind om att man faktiskt bara får en kropp, så det gäller att ta hand om den. Men att ha balans hela tiden är svårt och jag tror inte att det kan vara ett statiskt tillstånd. Det i sig kan bli en stress och kännas som ett misslyckande om man inte lyckas upprätthålla det hela tiden. Vi kanske helt enkelt bara behöver acceptera att vågen gungar lite och det är ok så länge vi ser till att gunga tillbaka och se till att vi inte tippar.


Mr ohm/Boka Maria

Här kan du boka in en provsession med Maria om du vill få hjälp med att hantera stress eller behöver hjälp med att hitta nya vägar för att komma närmare dig själv i ditt liv.


Maria har koll på helheten - kroppens rörelser, andningen, mentala balansen och det emotionella registret.