Mitt Bryohm - Kreativ Mentor Alexia Rahm

Möt Alexia Rahm - Coach/Kreativ mentor

 "Solen lyser alltid bakom molnen, även när vi inte ser det. Vi behöver inte ens tro på det. Den lyser där bakom ändå."


På liknande sätt är det med kreativiteten - den finns där inom dig.


Coach för din kreativitet?

Att hitta en sparringpartner i form av en mentor eller coach för att stötta dig i kreativa processer kan bli så frigörande att du undrar varför du inte började med det här tidigare!


Vi blev nyfikna på Alexia Rahm. Ja en grymt kreativ person som sadlat om från kreativa processer på reklambyrå till kreativt mentorskap och coaching. Med i bagaget har hon även skådespelartalanger, licenser i personlig träning och kostrådgivning där det holistiska synsättet tar huvudrollen.

Heej Alexia!

Vi kör igång, rakt in!


Vilka är de mest betydelsefulla rutinerna du har för din hälsa just nu?

Sömn, näringsrik mat, meditation och rörelse är mina fyra grundpelare för att må bra och känna mig i balans. Att sova tillräckligt (8 timmar per natt) lägger grunden för hur jag mår och vilka val jag gör under dagen sen. Jag strävar efter att äta färgglad mat varje dag - så att jag får med olika sorters näring. Någon stund varje dag ägnar jag åt meditation och några djupa andetag. Och så försöker jag få in någon form av rörelse, det kan vara yoga, en promenad eller ett träningspass. Ibland blir det långsamma rörelser och ibland i högre tempo, allt efter vad kroppen behöver just då.


Hur kopplar du av? Vad får dig att återhämta dig allra bäst?

Jag kopplar av genom att lägga mig en stund på soffan och bara blunda. Tar några djupa och lugnande andetag. Ibland till en spellista med meditationsmusik och ibland i tystnad. Även tid att vara för mig själv och att måla ger mig också väldigt fin återhämtning.


Ditt livs absolut mest känslosamma minne?

Att föda barn, helt klart. Det var något helt otroligt båda gångerna och att sen få uppleva kärlekschocken som följde - det slår allt jag har upplevt någonsin.


Vad är hemligheten med din energi, när du är så där smittsamt pigg?

Den uppstår när jag känner mig autentisk - det vill säga i synk med mitt inre och sann mot mig själv. När jag befinner mig där kan jag vila tryggt och rikta min energi utåt. För att vara i det tillståndet förutsätter det att jag känner mig i balans och det gör jag när jag har sovit bra, ätit näringsrikt och är fri från stress. Jag kan också känna mig sådär smittsamt pigg när jag ägnar mig åt något jag verkligen känner för, som till exempel när jag målar, leder gruppträningspass eller håller föreläsningar inom den kreativa processen - ett ämne som intresserar och fascinerar mig.


Vad fick dig att gråta senast?

Det var under ett känslosamt och fint samtal med min man för några dagar sen, där jag delade med mig av den inre resa och utveckling jag är med om nu. Det var väldigt känslosamt och jag har lätt till tårar. Jag tycker det är skönt att gråta när det behövs. Ibland kan jag sätta på en gråtlåt bara för att få gråta - det har en lugnande och läkande effekt och något jag rekommenderar alla att göra då och då.


När du känner dig nere, vad gör du då?

Först och främst försöker jag ge känslorna plats. Låta dom få finnas, precis som de är. Utan att trycka undan eller gå upp i dom. Sen vänder jag mig till mitt inre barn, som jag kallar ”Lilla Alexia” och frågar henne vad hon behöver just nu och lyssnar noga efter svaret. Jag är snäll mot mig själv och försöker ta hand om mig lite extra. Det kan ibland vara genom att ta ett bad med tända ljus och lugn musik. Ibland ber jag någon som står mig nära om en kram. Kramar är väldigt bra när man är nere. Och så är det viktigt att påminna sig om att det tillståndet, att känna sig nere, är temporärt. Liksom regnoväder kommer det att passera. Solen lyser alltid bakom molnen, även när vi inte ser det. Vi behöver inte ens tro på det. Den lyser där bakom ändå.


Berätta kort om ett lifehack som funkar för dig, som du inte kan vara utan, som fler borde ha för vana att göra?

Att välja vilket tillstånd jag önskar vara i och ta sikte mot det. Varje dag. Det är ett lifehack jag lärde mig på min coachutbildning som jag varmt rekommenderar alla att göra. Kortfattat går det ut på att du först tar reda på vilket tillstånd du önskar vara i. Ett tillstånd är alltså en känsla, till exempel glad, energisk eller lugn. Sen checkar du av i vilket tillstånd du befinner dig i just nu. Om det inte är i det önskade tillståndet så frågar du dig själv vad du behöver göra för att hamna i ditt önskade tillstånd. Om du till exempel har valt ”glad” som tillstånd - vad behöver du konkret göra för att känna dig glad? Är det att göra något som du tycker är kul? Se en rolig sketch? Träffa en viss vän? Gör det du behöver göra för att skapa ditt önskade tillstånd. På det sättet lever du mer medvetet och har en aktiv del i hur dagen blir och hur du mår.


Vilka nya metoder för dig, kring ditt välbefinnande är du nyfiken på att testa?

Jag skulle verkligen vilja åka på ett retreat över några dagar, helt själv - det har bara inte blivit av än. Med tid för meditation, yoga och reflektion.


Vilka symtom som du brottas med i närtid skulle vara mest avgörande för dig (och din omgivning) om du tog tag i på mer lång sikt?

Min tendens att lätt ta på mig mer ansvar än jag behöver. Det kostar mig mycket energi och skapar ofta stress inom mig, helt i onödan. Det är viktigt att låta andra, i sin omgivning, att få ta sitt ansvar också. De flesta människor vill ju ta ansvar, bara de får chansen. 


Vilka metoder för att må bättre har funkat bäst för dig?

CFT, Compassionfokuserad Terapi har fungerat väldigt bra för mig. Att lära mig utöva självmedkänsla, att alltid - i alla lägen - vara snäll mot mig själv och vara min egen bästa vän. Med det följer förmågan att sätta gränser gentemot andra och säga nej, utan att känna ett behov av att varken förklara eller be om ursäkt. Meditation och yoga är också till stor hjälp för att må bra och vara i både mental och kroppslig balans.


Vem/vilka tar du gärna inspiration ifrån som du tycker lyckas må så där hälsosamt bra eller som gör bra saker för sig och andra? 

Min största inspirationskälla just nu är läkaren och hjärnforskaren Dr Russel Kennedy som inte bara förklarar vad ångest är, eller hur du hanterar det - utan hur du faktiskt läker de grundläggande trauman som är orsaken till ångesten. På ett otroligt pedagogiskt sätt förklarar han hur du läker traumat som aktiverar detta larm, som ju ångest faktiskt är. Han har en fantastisk podd som heter Anxiety Rx och så har han gett ut en bok med samma namn som jag varmt rekommenderar alla som lider av ångest. Dessutom har han själv levt med svår ångest i cirka 30 år och hittat hur man läker det och hjälper nu dagligen andra med detta.


Vilken quickfix för ditt välbefinnande har du alltid nära till?

Andningen. Stanna och ta ett par djupa, medvetna och långsamma andetag. Bästa quickfixen som finns. 


Vilken är din bästa hälsogadget?

Headspace. En fantastiskt bra meditationsapp som jag använt i flera år.


Vilken person skulle du vilja gå in lite mer in på skinnet på?

Just nu: mig själv. Jag är i en inre och själslig läkningsprocess där jag försöker nå alla delar av mig själv, även de som hamnat i skuggan. Så just nu vill jag omfamna hela mig med empati och självmedkänsla!