Hur logisk är vår stress

Stressologiskt - hur logisk är vår stress?

Genom kunskap om hur stress påverkar oss kan vi bygga motståndskraft.


Målet är inte perfektion, utan balans. Tillsammans med stresspedagogen Caroline på Stressologiskt kan du utforska hållbara strategier för livets och stressens ups and downs. Logiskt stressologiskt säger vi!

Caroline Mleczko @ Stressologiskt är stresspedagogen som jobbar med stresshantering utifrån fokus på kognitiva och hälsofrämjande metoder.


Många av oss fastnar i system som gör oss sjuka och olyckliga, där vi inte är sjuka men ändå inte friska. Carolines fokus är inte att eliminera stress utan skapa förståelse och navigera dess mekanismer.


Just nu får du fria sessions tillsammans med Caroline X Bryohm - först till kvarn!


Carro, heej!

Stressologiskt! Vi älskar ditt namn. Hur kom det sig att du ville utbilda dig till stresspedagog från allra första början?


Caroline:

Det är något som valde mig!


Jag har alltid försökt leva upp till vad jag trodde förväntades av mig – allt det man "borde" göra. Hej duktig-flicka-syndrom! Det funkade länge, men sedan började livet skava, och jag behövde förstå varför. Det ledde till att jag mötte flera fantastiska människor och situationer som hjälpte mig på så många olika sätt. Jag insåg hur svårt och krävande det är att navigera sin egen hälsa och att jag ville stötta andra på samma sätt som andra stöttat mig.

Finns det något tecken, eller hur kan vi veta om vi befinner oss under stress?

Caroline: 

Tänk om det ändå fanns en enkel definition av stress med specifika mätbara kriterier som man måste uppfylla för att få kalla sig stressad, men stress är något komplext och högst individuellt. Vi vill gärna bryta ner stress i dess mindre beståndsdelar så att det blir något generellt som funkar för alla, en one size fits all approach, men riktigt så enkelt är det inte om du frågar mig.

 

Förenklat så finns det kognitiva, psykologiska och kroppsliga tecken på att du befinner dig i stress. Men det är först när du tolkar och upplever dem som något negativt och känner en bristande kontroll som dessa tecken faktiskt blir till stress. Det är här många av oss inte förstår varandra för att den ena kan ha 17 bollar i luften och må toppen medan en annan knappt kan plocka ur diskmaskinen utan att bryta ihop – vi jämför hela tiden äpplen med päron. Provocerande nog så är stressymptom i sig inte skadliga – de är fullt normala. Problemet uppstår när de pågått under lång tid och vi inte fått tillräcklig återhämtning.

 

Stress är nyanserat och personligt för allt handlar om din subjektiva upplevelse – hur just du tolkar, reagerar och agerar på det som händer inom och runtomkring dig. Inte vad samhällets (orealistiska) normer säger är sant eller normalt. Här pågår tyvärr gaslighting där vi inte längre tror på eller ser våra egna signaler och känslor utan vi bara kör på tills vi går sönder.

Hur många olika slags stress finns det egentligen?

Caroline:

Det finns massor och beror helt på hur man vill titta på stress som koncept, såsom;

  • Akut stress
  • Kronisk stress
  • Traumatisk stress
  • Positiv/negativ stress
  • Kognitiv- psykisk-, fysisk-, social-, emotionell-, spirituell stress.


Dessa kan sammanfattas som en blandning av kortvariga och långvariga stressfaktorer, där både inre och yttre faktorer spelar in. Varje individ upplever dessutom stress på sitt unika sätt, vilket gör att gränserna mellan olika typer ibland överlappar och stress tar sig an olika former och uttryck.

Kan man lära känna sina egna stressmönster - för att bryta dom?

Absolut, och det är här en stresspedagog kan hjälpa till :)


Det handlar om att ta sig en ordentlig titt på hela sitt liv, att våga utmana och ifrågasätta mönster som inte är hjälpsamma, se strukturer som stjälper och inte hjälper, och att skapa en medvetenhet och förståelse kring det man gör eller inte gör. Det är först när vi ser vad som händer som vi kan börja hantera och skapa nya hjälpsamma och hälsosamma strategier.

 

Hur man vill göra det är upp till en själv men det finns två vägar man kan jobba på: top-down eller bottom-up. Alltså utgå från det mentala/psykologiska änden och ändra stressprocessen i den fysiska kroppen, eller omvänt där man jobbar med kroppsliga/fysiska metoder för att ändra det mentala/psykologiska tillståndet. Bästa av allt är att det inte finns ett bra/dåligt eller rätt/fel, det viktiga är att du hittar den väg som funkar för dig.

Har du blivit vän med din stress?

Caroline:

Som med alla relationer så är det något som man aktivt måste prioritera och jobba på för att det ska bli bra och förhoppningsvis hålla livet ut.


Idag lever jag och min stress i harmoni med varandra. Jag har accepterat och lärt mig att hur min stress visar sig så att jag kan skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och hålla i längden. Men visst skiter det sig ibland, skulle ljuga om jag sa något annat.


Dina bästa stress hacks?

ANDAS

Det är det snabbaste sättet att kommunicera med ditt nervsystem och hantera stressreaktionerna i kroppen. Du kan stanna upp för dig själv en stund eller gå på tex yin yoga.


UTTRYCK DIG

Skriv dagbok, prata med någon eller hitta ett annat kreativt utlopp för dina tankar och känslor. Det är när man får distans till saker och ting och ser dem ur ett annat perspektiv som man kan se dem för vad de verkligen är.


VÅGA TESTA NYTT

Vi behöver olika saker i olika situationer i livet, det som funkade igår kanske inte funkar imorgon så våga testa nya saker så du har en full verktygslåda som du kan använda förebyggande och när det verkligen behövs.Jag är socialantropolog i botten och har varit på väldigt många resor i Etiopien vilket ett tag blev som ett andra hem för mig. Så är en stor sucker för Etiopisk mat och kultur.