Skrivterapi

Skrivterapi & läkande skrivande

Sätt ord på starka känslor, förändra tankar och läk utifrån skrivandets kraft som uttrycksmedel.


Få stöd i en process oavsett om du vill läka, förstärka eller frigöra något för utökat självledarskap och mer energi - mot det du behöver. Eller kanske för att få fatt på din kreativitet, igen?

Skriv av dig!

Skrivterapi, och andra läkande metoder i skrivandets kreativa process, är effektiva vägar för att lära känna sig själv närmre. Även ett fint stöd för att avlasta tankar samt frigöra känslor och kreativitet. Att skriva sägs ha en läkande effekt och kan vara en fristående eller kompletterande metod till samtal inom exempelvis psykoterapi eller coaching. 


Sätt ord på det du behöver

Tillsammans med exempelvis en skrivterapeut, skrivhandledare, kreativ mentor kan skrivandets form vara en metod som är mycket hjälpsamt för att exempelvis sätta ord på starka känslor, uttrycka sig inför, under eller efter en känslomässig process. Extra betydelsefullt har skrivterapi varit för personer som varit utsatta för traumatiska händelser i livet eller händelser som kan utlösa starka stressreaktioner.


Läkande skrivande kan hjälpa dig som vill:

  • Komma i närmare kontakt med hela ditt känsloliv
  • Utforska ditt inre
  • Minska depression, oro, ångest
  • Hitta en lättillgänglig metod för stöd vid stress, ångest, trauma
  • Frigöra känslor och tankar som har en blockerande effekt
  • Frigöra kreativiteten inom dig

Går det att skriva sig hel?

Och vad innebär det att vara hel?

I podden Nyckeln till frihet intervjuar Agneta skribenten och socionomen Ida Sundén som har en magisterexamen i socialt arbete och är författare.


"I samtalet utforskas vad som händer med oss när vi börjar använda skrivandets konst för att möta både oss själva och andra. Om dynamiken och djupet att mötas tillsammans i grupp och skriva. Du får även höra hur Idas egen läkeprocess och längtan efter att förstå resulterade i en bok. En bok som i sin tur kan vara hjälp för andra och ett verktyg till att ta bort stigman, få bort skam och skuld och öka vår insikt, kunskap och medvetenhet om andra människor" 


Helt klart fina vägar för att hitta hem till den du innerst redan är.


Skriv bara - 4 x med James Pennebaker

James Pennebaker, professor i psykologi vid University of Texas, en av de första att använda skrivterapin har utformat ett speciellt tillvägagångssätt där skrivandets effekt på hälsan studeras. Prova hans egen metod:


ETT: SKRIV - Under de kommande fyra dagarna skulle jag vilja att du skriver ner dina allra djupaste tankar och känslor om antingen en traumatisk livshändelse eller en viktig känslomässig händelse som format dig och ditt liv. Skriv minst 20 minuter om dagen i fyra dagar i rad. Det kan vara svårt till en början, framför allt om du inte är van att skriva, men försök.


TVÅ: SLÄPP TAGET- När du skriver, släpp verkligen taget och undersök dina djupaste känslor och tankar inför det som hände. Gör inte om den här skrivövningen till ett brev, det du skriver är bara för dina ögon. Du kan alltså skriva om saker som du skäms för att berätta för någon annan. Om du inte kommer på vad du ska skriva, upprepa gärna det du redan har skrivit. Det viktigaste är att du fortsätter skriva. Om du skriver samma sak en gång till kan du komma över hindret som stoppade dig första gången.

TRE: UNDERSÖK - När du skriver om händelsen så undersök vad den inneburit för dina relationer till andra människor, inklusive dina föräldrar, din partner, dina vänner eller släktingar. Du kan också knyta samman händelsen med ditt förflutna, ditt nuvarande liv och din framtid – eller vem du har varit, vem du vill vara och vem du är nu.


FYRA: UNDERHÅLL 4 DAGAR - Du kan skriva om samma händelse eller erfarenhet under alla fyra dagar eller skriva om olika händelser varje dag. När du skriver, bry dig inte om stavning, grammatik eller meningsbyggnad. Den enda regeln är att när du börjar skriva så skriv tills 15–20 minuter har gått. 


Källa: Modern Psykologi/ America Psychology Association, Psychology Today

Att skriva

”Att skriva” av Marguerite Duras börjar i ensamheten och den i koncentration på det egna som skrivandet kräver. Duras har aldrig hymlat om det. Skrivandet som en skamlös upptagenhet med att översätta världen, absorbera den, bearbeta den. Samtidigt som den alldeles konkreta världen kan stå bredvid och förgäves påkalla uppmärksamhet"


Har du läst denna klassiker, än?


Foto: Svd/Jacques Haillot/IBL

Skriv ihop med en coach

Vi finns här redo att bry ohm

Läkande skrivande

Stina Lodén är certifierad vägledare i läkande skrivande.


Stina brinner för att vara där för alla som längtar efter att skriva. I hennes skrivprogram tar hon med dig in på djupet utifrån ett kravlöst och lustfyllt sätt. I en personlig handledning blir hon din coach i skrivprocessen.


Varför inte prova på vad ordens makt kan ta dig? Mot ökad självkännedom, ökat välbefinnande, mer energi, mer livsglädje, ökat självförtroende.