Ofta är det i närheten och i närvaron som lusten kan växa sig som allra störst ut i full blom.
Lust är ofta kopplad till en kroppslig njutning men kan lika väl handla om intellektuell stimulans.
Lika härligt som att känna lust inför något kan olusten plötsligt finnas där. Olust kan handla om så mycket. Stress, krav, hormonell obalans eller kanske obearbetade känslor som blockerar och tar död på vår lust.
Att känna lust till något eller någon kan vara en av de mest njutningsfulla stunderna vi kan uppleva. Att det också finns ett samband mellan rörelse, hälsa och lust är glasklart, för när vi känner oss i flow och välmående väcks lusten. Så vad vill du sätta i rörelse?
Är du i rörelse både i den mentala och fysiska rörelsen stärker du din lust. Är du dessutom sann mot dig och dina egna behov i ditt liv stärker du den desto mer.
Våra hormoner såsom östrogen, progesteron, testosteron, melatonin, oxytocin, adrenalin, kortisol och den kemiska sammansättningen i vår kropp påverkar både vår psykiska och fysiska hälsa och därmed lusten. Rent medicinskt är det hormonet testosteron som styr den mänskliga sexlusten som mest förknippas med lust. Testosteron styr lusten oavsett kön men att ha koll på hela den individuella hormonella sammansättning kan vara klokt att grotta in sig lite extra i om du vill få koll på hela din lust.
Det finns olika vägar för att nå fram till lusten. Utforska på egen hand eller tillsammans med exempelvis en breathworkguide, sexcoach, sexterapeut, trantralärare, sexolog, sexsibilitycoach, samtalsterapeut, yogaterapeut eller kinesolog för att väcka eller hålla den inneboende lusten vid liv.
Det finns olika sätt att få hjälp kring sin hormonella balans. Yrkeskategorier som är specialiserade kring hormonell balans kan vara dietister, näringsterapeuter, funktionsmedicinsk terapeuter, mediyoga-instruktörer, ostepopater, barnmorskor, kostrådgivare, yogalärare, biokemister, hälsocoacher eller en “stark-genom-klimakteriet-coach” som är specialiserad på hormonella utmaningar i klimakteriet.