I medvetandet

I medvetandet kommer förändringen av sig själv.

David Fritsch är gestaltterapeuten, beteendevetaren och organisationkonsulten som likt ett kinderägg sitter och trycker på livets viktiga delar för hållbara människor.


Vi blir så klart nyfikna på din formula David?! - där bitarna skapar den där beryktade energifyllda helheten.

OHM:

David Fritsch Gestaltterapeut | Beteendevetare & Organisationskonsult | NLP |


AKTUELL MED:

Sessioner med fokus på att vara hållbar och skapa balans i arbetsliv & relationer


OVÄNTAT?

Att jag gillar att sy kan nog vara lite oväntat. Jag älskar att se hur ett platt tyg kan formas till att sitta runt en kropp, det är magiskt.

David, heej!

Kan man säga att gestaltterapin hjälper människor att både vara en astronaut, buddatung meditationsguru och historieforskare i ett, för att hitta sin väg här och nu?


David:

Haha jag vet inte, det lät som en kul typ. Det viktigaste är att man tänder lampan kring den situation som man är i och blir medveten om hur det faktiskt är just nu. Hur det känns just nu. Som gestaltare brukar vi säga att när man tar ansvar för sig själv om hur man har det och gör sig medveten det, så kommer förändring av sig själv. Av den enkla anledningen att då blir det tydligare hur stor skillnad det är mellan hur jag har det och hur jag vill ha det. Fast även det är en ganska grov förenkling.


Det är viktigt att man tar sig och sin situation på allvar och gör det till den egna angelägenheten att utvecklas på det sätt som man faktiskt önskar för sig själv.


Ibland tar det tid och krävs ologiska handgrepp, Vad som håller oss kvar i gamla mönster behöver inte vara tydligt, och vad som skall till för att skapa utveckling. Som exempel så tuggade jag på kinden i hela mitt vuxna liv. Det startade i tonåren. Jag försökte sluta men det gick verkligen inte. Men samma dag som jag slutade snusa så slutade jag också tugga på kinden utan att jag ens var med på att jag slutade. Så hur mitt snusande och mitt tuggande på kinden hängde ihop det vet jag inte bara att de två hängde ihop. Och så kan det vara i livet, att vi kan inte veta allt, ibland behöver vi prova och upptäcka hur det är. Varje person är unik och har sin unika konstruktion, som gestaltterapeut kan jag vara med och utforska tillsammans med klienten, hur klienten gör i sin vardag, vad som sker i den och prova vad som kan ändras på för att skapa utveckling.

Hitta sin väg?

Just det här med att hitta sin väg är vi besatta av här på Bryohm, men vad gör det med oss människors egentligen, att just fokusera på det?


David:

Hmm ja, att hitta sin väg i livet är ju verkligen en av de få saker i livet som är viktigt på riktigt. Och att vara i samklang med det som man håller på med i livet. Att ha förmåga att märka när vardagen svänger åt vänster när jag har en önskan om att svänga höger. Och i det kunna välja om jag vill gå mer åt vänster eller behöver ändra något så jag kommer mer åt höger. Och samtidigt så kan vi bara spela de kort som livet ger oss. Det blir en evig balansgång, och att vara medveten om denna balansgång och välja den väg som är mest lämplig. Och samtidigt så behöver vi släppa taget om grubblandet om vad som är bäst och bara vara i nuet.


Om vi alltid strävar till något så kommer vi aldrig komma fram. Ibland behöver vi helt enkelt säga att nu är vi där vi skall vara och leva i nuet och vända oss till det som ger oss förundran, njutning, omsorg och lycka.

 

Hur kom du själv in på din bana, och intressanta mix av metoder, från första början?

David:

Jag var en ambitiös IT konsult som hamnade på en plats med ett antal personer som skapade situationer som jag inte hade resurser att möta på ett för mig hållbart sätt. Så jag gick in i väggen och det startade min resa i utveckling. Ganska snart fick jag upp 2 frågor.


Den första var ”vad är det jag saknar som gjorde att jag inte kunde hantera de där situationerna” och den andra var ”vad önskade jag att mina kollegor hade gjort då, när det var”. Detta ledde in mig på personlig utveckling, först genom att läsa böcker och jag kom en bit. Men märkte också att det aldrig kommer ta mig längre än en viss bit på resan personlig utveckling och det ledde in mig på gestaltterapi och sedan alla andra kurser och utbildningar. Min konstruktion att möta livet och världen skapades en gång i tiden när jag var barn och fick alla möjliga upplevelser av livet. Att hitta nya sätt att möta och hantera livet sker till stor del genom nya upplevelser som breddar min förmåga att svara an på det som sker just nu. Och den principen har sedan dess väglett mig i hur jag skall få en bredare repertoar att möta och hantera livet.

Vilka är de avgörande delarna för helheten?

De här livsviktiga delarna som du fått fatt i, både i ditt eget liv men även utifrån de många år du jobbat med andra människor i både arbetsliv och privatliv - ja vilka är de där avgörande delarna som skapar den där helheten? (djup fråga, men om du skrapar lite djupt på ytan?)


David:

Några av de livsviktiga bitarna som jag har lärt mig är att jag är ansvarig för min utveckling. Jag kan inte lägga på en annan att jag skall kunna hantera olika situationer. Samtidigt lever jag inte ensam i ett vakum, genom dig blir jag till. Och i det samspelet med omvärlden kan jag också ha förväntningar och förhoppningar på min omvärld. Och det är en balansgång att hitta dynamiken i det. Vi människor är relations orienterade. Vi vill vara med varandra. Och samtidigt så behöver jag ha en inneboende förmåga att göra mig själv glad även om jag blir själv eller ensam.


Min lycka skall inte hänga på att du är nära men om du är nära och jag gillar dig så bidrar det till min lycka. Och ibland kan jag ha en förväntan på att du skall vara där för mig och jag behöver vara uppmärksam på att inte ta det för givet. Varje dag du är där för mig är lika värdefull för mig och det behöver jag tala om för dig.


En annan mycket livsviktig bit i livet är att sluta kämpa. Att vara uppmärksam på vad det gör med en, när man kämpar, vilka energier som släpps fria. Det finns många tillfällen i livet när man kan ”kämpa” för att uppnå något. Men just att kämpa, att gå i kamp med något, då är man inne på att något skall kämpas ner, något skall besegras. Där finns vinnare och förlorare. Det blir en arena där det är stor risk att de inte bara är bra för en själv. Om man däremot väljer att vilja uppnå något och med lust, glädje och mod använder alla sina energier och förmågor för att nå det, det är en annan sak, det är utveckling. Det kan verka vara likadant men i det senare finns igen förlorare.


Quick fix på lång sikt?

Ohm du skulle beskriva en quick fix till bättre holistisk hälsa som även har hälsosam impact på lång sikt, vad skulle du säga då? 


David:

Den enklaste quickfix skulle nog vara att gå minst en lång rask promenad, le och förundras varje dag. Och att äta enkel mat lagad på bra råvaror.


Bästa metoderna?

FÖR HOLISTISK HÄLSA:


RENA RÅVAROR

Jaa, som jag tänker så är det att äta någorlunda bra, dra ner på socker, vitt mjöl, snabba kolhydrater och äta mat som man lagar från grunden, enkla rena råvaror, sallad och protein.


TRÄNING SOM BLIR AV

Träna någorlunda regelbundet, springa lite, styrketräna, gärna hemma med, korta pass så det går fort och känns enkelt, gå snabba promenader, gärna på morgonen


ÅTERHÄMTNING

Och så behöver man återhämtning, hänga med en bok, partnern, kompisar, en serie, sova, sköna promenader, meditation, yoga.