Kost & näring

Det finns oändligt många alternativ kring din kost och näring. Magstarkt kan man tycka. Men ihop med din egen magkänsla samt skills från de som kan stötta upp din ämnesomsättning, hormonbalans och den livsfilosofi du tror på, kan vi göra mer medvetna val via kosten.


Mag-iskt!

Hur har vi det med kosten, egentligen?

Forskning visar att hälsosamma vanor kring vad du äter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar avsevärt. Lägg till att du kan förebygga sjukdomar såsom cancer, diabetes likväl förhindra onödig fetma ihop med vad du äter. Verkligheten visar att vi svenskar har ett genomsnittligt BMI på 45 % vilket klassas som fetma. Vi äter mer snabbmat än någonsin som vi dessutom inte vet vad den innehåller och vad allt gör med oss på djupet.


Vi har bevisligen en hel del att förbättra för oss själva när vi tittar på vår kost och näring på ett kollektivt plan. Men vad innehåller en bra kost egentligen? Och vilken kosthållning är bra för var och en men kanske inte så hälsosam för någon annan?

Kost och näring kan även vara ångestladdat oavsett form och innebära utmaningar. Att äta som tröst eller äta mindre för att känslorna blivit för starka är vanligt. Eller har du lidit av ballongmage, Ibs, smärta och värk alldeles för länge. Kanske får du i dig för lite näring fast du anses äta rätt bra. Kanske är din hormonbalans helt ur balans.


Som tur är finns det fin hjälp att få så länge man tar den. Det bästa du kan göra för dig själv och andra är att bry ohm hela dig där kosten och näringen du får i dag är bland det viktigaste att ha koll på utifrån din alldeles egna innehållsförteckning och skötselråd.


Vilka yrkesverksamma kan stödja kring kost, näring & livsstilsförändringar?

Ofta är det yrkeskunniga som specialiserat sig inom kroppsterapi såsom exempelvis kostrådgivare, personliga tränare, friskvårdskonsulter, dietister, livscoacher, hälsopedagoger, ayurvediska terapeuter, naturterapeuter, kinesologer, kost-/näringsrådgivare och näringsterapeuter. Men ta även rygg på forskare och endokrinologer.

Hur kan jag ge min kropp bra och näringsrik kost?

Tips från Food Pharmacy & Kunskapstavlan

  • Ät varierat (upp till trettio olika råvaror i veckan)
  • Blanda minst tre olika färger av frukt och grönt vid varje måltid
  • Skippa förbuden. Skifta fokus från vad du inte får äta till vad du ska lägga till för att få i dig så mycket näring som möjligt utifrån vad du behöver och mår bra av
  • Laga maten själv, undvik processad mat med lång innehållsförteckning och laga mat från grunden med bra råvaror
  • Var snäll mot dig själv. Att ta hand om sin kropp innebär också att lyssna in och prata snällt om den 

Hitta rätt kost & näring för dig

Naturmedicin

Naturmedicin är en alternativ- och komplementär behandlingsmetod där basen bygger på kroppens självläkande förmåga via reglerring av nervsystemet. Via en naturterapeut kan exempelvis en behandlingskur bestå av en ändrad kosthållning som är baserat på växtriket utifrån olika terapier såsom diet, mineralterapi, vitaminterapi, immunterapi och dränering (biologisk avgiftning).

Kinesologi

Självläk ihop med en kinesiolog som är kunnig kring hur exempelvis vätskebrist, miljögifter, stress och olika trauma kan påverka kroppen holistiskt och vilka brister som finns och hur de behöver balanseras.

Hälsocoaching

Hälsocoaching är en metod att ta hjälp av om du exempelvis vill äta sundare, förbättra din hälsa och öka ditt välmående samt minska stress och uppnå mer balans i livet. En hälsocoach hjälper till med helheten och utöver kostrådgivning hanteras utmaningar såsom sluta röka, skapa goda sömnvanor eller exempelvis stärka upp träning och kondition.

Bryohm kurerat