Återhämtning

Det är ofta inte stressen i sig som är boven i dramat. Det är bristen på återhämtning. Att vara lat med jämna mellanrum kan alltså vara rejält smart.


En långvarig aktivering av vårt stressystem utan tillräcklig återhämtning ökar vår risk att utveckla både somatiska och psykiska sjukdomar.

Varför är återhämtning avgörande för hälsan?

Många forskare är helt eniga om att det inte är stressen i sig som är boven i dramat. Det som oftast orsakar ohälsa är bristen på återhämtning. Vi behöver enligt psykologen och forskaren Niclas Almén träna oss i konsten att slappna av.


Idag anses vi prata mest om strategier för hur vi kan minska faktorerna som leder till stress och trötthet men tiden på hur vi faktiskt systematiskt kan återhämta oss, och därmed kan förebygga utmattning och andra stresspåslag, kommer ofta i skymundan. Vi tenderar ofta att flytta fram återhämtning och avslappning på framtiden av bara farten. Många går också i fällan att skjuta fram själva vilan till något man kan göra på helgen eller på semestern. Men denna förskjutning gör att vi kan få betala priset av smygande ohälsa som kan utveckla sig till något kroniskt.


En långvarig aktivering av vårt stressystem utan tillräcklig återhämtning ökar vår risk att utveckla både somatiska och psykiska sjukdomar. Sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, depression, utmattningssyndrom. För att sätta allt i perspektiv står exempelvis stressrelaterad ohälsa för 50 % av alla påbörjade sjukfall inom gruppen psykiatriska diagnoser.

Vad händer i kroppen vid återhämtning?

Återhämtningen bidrar till att skapa tid för kroppen att få ned kortisolutsöndringen samt stärka upp vår muskelvävnad och hormonbalans. Sömnen är det mest centrala för vår återhämtning där vi bygger upp, läker och återhämtar oss. Symtom såsom svårt att sova är ofta en varningssignal för att vi behöver ge oss mer tid till att varva ned.

När vi återhämtar oss ger vi nytt bränsle både till vår mentala och kroppsliga kapacitet. Går vi på högvarv lite för länge oavsett om det är mest fysiskt eller psykiskt hinner vi inte återhämta oss tillräckligt, vilket påverkar hjärnan och resten av kroppen negativt. Under återhämtning sker


Källa: Vetenskap hälsa, Per Johnsson, leg psykolog

”En god nyhet är att den återhämtning jag beskriver i de här 7 stegen har mycket god potential att förbättra sömnen utan att du tänker på det”

Niclas Almén

Återhämtningsguiden

Få bättre livskvalité ihop med KBT-psykologen och forskaren Niclas Alméns bästa råd

Metoder

Några utvalda metoder kring återhämtning och avslappning:


Breathwork, Naturbad, Skrivterapi, Dansterapi, Massage, Livscoaching, Meditation, MiMy-yoga, Yinyoga, Reikihealing, Medicinsk yoga

Bryohm kurerat