Tantra

Tantra

Expandera i små steg med övningar inom tantra. Kom djupare i kontakt med känslor och dig själv genom djup närvaro i kroppen. Allt utifrån den kärlek och klarhet som du redan är ifrån grunden.


Öva tillsammans med dig själv eller andra du känner dig trygg med.

Vad är tantra?

Många förknippar tantra med sex eftersom det är kopplat till intimitet men det är så mycket mer än det. Tantra består bland annat av ett antal metoder, inom exempelvis medveten andning och kroppsinkänningar som vävs samman för att skapa ett flow.


Tantriska övningar kan i sin tur ge bättre förståelse för känslorna, sundare och intimare vänskaps- och kärleksrelationer, renare kommunikation och en större förmåga till acceptans och närvaro.


Vill du bli kroppsmedveten och tantriskt orgasmisk behövs träning. Träning i att lära känna dig själv på ett djupare plan, genom närvaro i kroppen i små steg med dig själv eller ihop med personer i ett tryggt space.


Hälsofördelar kring tantriska övningar

  1. Stressreduktion
  2. Starkare relationer
  3. Stärkt kroppsmedvetenhet
  4. Sensuell njutning
  5. Ökad energi & vitalitet
  6. Bättre sexuell hälsa
  7. Förbättrad fokus & koncentration

6 övningar för tantra i vardagen


Yogalärarna Sheila Arnell och Magnus Fridh guidar för att öppna upp kroppsmedvetenheten i enkla steg för mer tantra i vardagen.


1. Tacksamhet - Genom att fokusera på det man redan har istället för att sträcka sig efter det man inte har leder ofta till en större lycka. Hitta en vilsam plats och skriv ned tre saker du är tacksam för i det liv du lever. Det kan vara så enkelt som att du är tacksam över att du kan andas. Välj gärna en fin bok att skriva ned tankarna i och gör det till en vana.


2. Lyssna in och känn efter dina behov - Sitt ner i stillhet och lyssna in vad du längtar efter när du utgår från hjärtat – från kärlek, omtanke och stöd för sig själv. Vad behöver jag idag? Vad behöver min kropp nu? Vad kan jag göra för mig, för att vara snäll mot mig själv? Skriv gärna ned i samma bok som för tacksamhetsövningen


3. Self care - Att bry ohm hela sig själv, som helhet är centralt för att kunna leva ett tantriskt liv. Att känna in vad kroppen och själen behöver i olika situationer. Vad väljer du för dig idag? En långsam walk i skogen, mer närvaro med vänner eller bara bädda ned dig?

4. Lyssna ”fem-minutaren” - Träna på lyssnandets konst och lyssna medkännande på någon i din närhet med full närvaro. Avbryt inte utan låt personen prata till punkt. Hur kan du lyssna in för att visa din närvaro, ett engagemang som öppnar dörren till dialog. Prova nästa gång och se skillnaden när du lyssnar in medkännande. Du behöver inte hålla med, utan mer lyssna in med en generös omsorg.


5. Eye gazing - När såg du någon på riktigt senast? Att titta någon djupt i ögonen och låt någon se in i dina ögon kan öppna upp mycket inom dig/er. Det kan skapa djupare kontakt och känsla av samhörighet. Vid övning kan egot släppa sina försvar och kan till och med kanske uppleva hur det är att överlämna dig till något större än dig själv. Sitt framför varandra och titta djupt i varandras ögon under 5 minuter. Andas djupt och håll blicken mjuk och försök att inte titta bort. 


6. Andas - Sitt på golvet och andas. Har du en partner brevid dig, sitt rygg mot rygg. Andas djupt, jämnt och långsamt. Lägg märke till varandras andetag. Upplev samspelet i kroppen genom att vara närvarande i det som sker. Kanske känner ni att ni andas i ett djupt andetag?


Källor: Sheila Arnell och Magnus Fridh/Wellness.se

Tantra, intimitet & sensualitet

Utforska mer kring kroppsförnimmelser, närvaro och lust

Bryohm kurerat