Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi

Vårt kraniosakrala system (kranium och sakrum) ramar in det centrala nervsystemet, som är ansvarigt för i princip allt som sker i vår kropp. Kraniosakral terapi utgår från att kroppen ska börja läka sig själv via sina ursprungsrörelser.

Vad är kraniosakral terapi?

Det kraniosakrala systemet består av huvudet (kranium), korsbenet (sakrum) och det hydrauliska systemet av hjärn- och ryggmärgshinnor som skyddas av ryggkotorna.


Kraniosakral terapi är en mjuk och effektiv fysisk behandlingsform som utvecklats från osteopati. Den syftar till att behandla låsningar och begränsningar som orsakar värk, smärta och stress i både kropp och själ, där kroppen har en egen förmåga till självläkning.


Terapeuten fokuserar på att återställa kroppens ursprungsrörelser för att hjälpa den att läka sig själv genom sina händer, vilket kan påverka både mentala och emotionella aspekter. Varje individ har sin egen livshistoria och känslomässiga upplevelser som kan påverka kroppen på olika sätt.

En helt frisk kropp

En helt frisk kropp uttrycker sina vävnaders ursprungliga rörelser med en jämn rytm, men när rytmerna är i obalans, till exempel vid stress och andra spänningsupplevelser, skickar receptorerna via nerverna signaler till hjärnan om att allt inte är som det ska. När påfrestningarna blir för många kan de stanna kvar i kroppen för länge och leda till fysiska besvär, såsom mag- och tarmproblem, rygg-, nack- och diffus smärta, eller migrän. Det kan också visa sig i mer emotionella uttryck såsom depression, ångest och trötthet.


Kraniosakral terapi kan behandla och lindra många utmaningar och symtom som kan uppstå i kroppen och psyket, såsom:

  • Nack-, rygg, axel och höftproblem
  • Whiplash och tinnitus
  • Kroniska smärtor och fibromyalgi
  • Huvudvärk, migrän
  • Nedstämdhet, depression, ångest och trauma
  • Sömnstörningar
  • Magbesvär
  • Lindring av autoimmuna sjukdomar
  • Stress och utmattningssyndrom
  • Graviditetsbesvär såsom illamående och foglossningssmärtor

Hur går behandlingen till?

Behandlingsformen sker alltid med kläderna på och vanligtvis på en behandlingsbänk. Den erfarna terapeuten kan känna den kraniosakrala rytmen tydligt även genom kläderna. Det är till stor hjälp för terapeuten om man berättar vilken typ av behandling man söker och var i kroppen man upplever smärta, men det krävs inga ord i behandlingen om det inte känns rätt. Behandlingen inleds vanligtvis med en guidad avslappning.


Kraniosakral terapi kan användas för förebyggande, behandlande och rehabiliterande behandling.


Källa: Kraniosakrala terapeutförbundet

Hitta en terapeut inom kraniosakral terapi

Vi finns här redo att bry ohm

Bryohm kurerat