Prokrastinering

Prokrastinering, siktar du ständigt på deadline?

Kan vara klokt att inte skjuta upp varför du prokrastinerar. Att hamna i uppskjutarbeteende är mer än mänskligt men något som sänker din livskvalité.


Prokrastinerar du?

Att skjuta upp saker och ting, sådant som behöver göras är något som är högst naturligt och mänskligt. Men när det får konsekvenser för dig och andra kan du ha fått svart bälte i prokrastinering. Att prokrastinera är med andra ord ett finare ord för att skjuta upp saker där du kan hamna i ett sk uppskjutarbeteende.


Ibland kan det å andra sidan vara fördelaktigt att till exempel sova på saken eller att reflektera och känna in vad som behöver göras. Men när du känner att det blir ett beteende som kan vara negativt för dig eller någon annan finns det bra självhjälp att ta till på egen hand, eller få hjälp med, för att träna upp ett nytt beteende som gynnar dig mer.

Bli bättre på att INTE prokrastinera:

1. Hantera det bara en gång-metoden. Utmana dig själv i att göra saken direkt. Tex har du fått ett brev så öppna det direkt och sortera in den, istället för att vänta med att sortera in den eller öppna brevet direkt om du skulle få för dig att öppna brevet sen 


2. 2-minutaren. Om det är något som bara tar mindre än två minuter att göra så gör det direkt!


3. Att-göra-lista inför nästa dag + belöning. Skriv ner en att-göra-lista på kvällen innan du går och lägger dig inför nästa dag. Skriv den på papper eller på mobilen eller ladda ner en app där du kan bocka av digitalt. När du skriver listor det riskerar du inte att glömma vad du ska göra och du får också känna tillfredställelsen när du kan bocka av saker på listan. Skriv även in en belöning i slutet av listan. När alla sysslor är avbockade får du göra något roligt som belöning.


4. Dela helheten. Bryt ner uppgiften i mindre delar och ta en del i taget. Dela in dagen i arbetspass och ta en paus mellan varven. 


5. Samla ihop och svep! Samla alla liknande sysslor och gör allt på samma gång. Har du tex flera samtal att ringa, ring dem efter varandra eller betala alla räkningar på samma gång.


Källa: Psykologstudion

Bryohm kurerat