Ingredienserna till det ultimata kärlekslivet

Ingredienserna till det ultimata kärlekslivet!?

Människor är skapta för att vara tillsammans och behålla starka band till de vi har nära. Men ändå kan det vara så svårt, varför?


Vi tog tag i kärleks- och dejtingcoachen Linn som verkar sitta och trycka på ingredienserna för just det ultimata kärlekslivet.

Linn Delaport är kärleks- och dejtingcoachen som hjälper oss att skapa kärleksliven vi längtat efter där innerst inne.


Men hur gör vi för att inte fastna i skadliga mönster som både kan hålla tillbaka oss själva och kärleken som finns där ständigt? Hur mycket spelar anknytningen, självmedkänslan och den där berömda närvaron in, egentligen? Har du ingredienserna in till det ultimata kärlekslivet Linn?


Linn, heej!

Vi älskar människor som brinner för något viktigt. Och du brinner ju för att skapa en värld fylld av hållbara, medvetna kärleksrelationer. Hur ser just sådana ut? (ja vi förstår att det är komplext, men lite djupt på ytan skulle sitta fint


Linn:

Det finns flera viktiga ingredienser i en medveten hållbar kärleksrelation. För att en relation ska bli hållbar krävs det att relationen är byggd på rätt värderingar hos båda parter. Det betyder alltså att innan du, går in i en relation, behöver du befästa för dig själv varför du vill ha en relation, vad du vill ha ut av den och vågar drömma om hur du vill att den ska vara. Anledningen till varför detta är så viktigt är för att det vanligaste problemet när vi dejtar är att vi väljer människor som inte är i enlighet med våra egentliga värderingar. Vilket leder till att det inte känns bra, och vi riskerar att må dåligt i relationen, bli dumpade eller sårade. Vi reproducerar alltså de sår som vi egentligen längtar efter att läka. 


Det är också viktigt att båda parter i relationen är medvetna om sina egna mönster, förstår varför dom agerar och reagerar som dom gör och tar hand om sina egna känslor och affekter utan att det går ut över den andra parten. Att båda parter gör aktiva val utifrån sina värderingar om en relation helt enkelt, och inte låter sina ursprungs-impulser styra dem in på det som de egentligen vet inte är bra för dem. 


Det viktigaste för en kärleksfull relation är vilken typ av kontakt som finns i relationen. Det handlar om att det måste finnas en känslomässig kommunikation vilket leder till en djupare kontakt och sårbarhet. Känslomässig kommunikation handlar om att känna, förstå och kommunicera dina känslor, och uttrycka behov och gränser utifrån dina känslor. Det handlar även om att förstå och ta in andras känslor, behov och gränser. Ett exempel på hur det kan låta är; jag är så trött idag, jag skulle så gärna vilja ligga i ditt knä en stund, men sen skulle jag behöva ha egentid ikväll även om vi sa att vi skulle se på en film ihop (känsla, behov, gräns). 


Den här typ av kommunikation är fundamentet i en kärleksrelation, för att det ska skapas ett band av trygghet, och leda vidare till en relation där båda läker sina sår, istället för att reproducera dem. 


Just att kommunicera på det här sättet är något jag ser så många kämpar med. Det är av den enkla anledningen att känslor, behov och gränser inte var något vi fick uttrycka som barn eller unga. Då blir det väldigt läskigt när vi vi vuxen ålder ska ta oss an detta nya typ av språk. Vi blir rädda för att bli avvisade, skammade, utskällda eller ignorerade. Men det är så oerhört möjligt att lära sig prata det här språket i vuxen ålder och om du vill skapa en hållbar, medveten kärleksrelation är det bara att sätta igång att öva på en gång. Öva med de du redan har nära, dina vänner. Att börja öva i trygghet där du inte riskerar att bli triggad lika lätt, är ett viktigt första steg för att mjukstarta din språkkurs i känslomässig kommunikation. 

Hur kom du själv in på livsbanan att bli kärleks- och dejtingcoach?

Linn: 

Jag kämpade själv i så många år med mina relationer och mitt dejtingliv. Jag hamnade alltid i samma mönster när jag dejtade, samma problem och samma typ av relationer om och om igen. Jag hade ingen koll på vad mina mönster och mina handlingar faktiskt ledde mig in på för typ av relationer. Det här ledde tyvärr till att jag var i en väldigt dysfunktionell relation där jag blev psykiskt manipulerad under flera år. När jag tillslut tog mig upp och bort från den relationen började min resa på riktigt. 


Jag började få svar och läka. Jag nördade ner mig totalt i anknytningsteori, utveckligspsykologi, läste allt jag kom över som handlade om self-compassion, enmeshment, medberoende, relationsarbete och dejtingproblem. Jag tog hjälp, började må bättre och bli starkare, men det var inte förens jag hittade coachingen som jag på riktigt kom ut på andra sidan. Jag brukar säga att coachingen har räddat mitt liv. Anledningen till det är att sedan jag började syssla med coaching har jag hittat den verkliga styrkan i mig själv, den som egentligen hade funnits där hela tiden, bara det att jag inte förstått hur jag skulle använda den rätt. Det var det som hjälpte mig förstå VAD jag ska göra annorlunda för att bli fri från mina dejtingproblem och HUR jag behövde göra för att skapa den relation jag egentligen ville ha, inte bara varför det var så svårt. 


Så jag bytte bana, utbildade mig till coach och på den vägen är det. Sedan dess är jag fullt dedikerad åt att hjälpa andra hitta styrkan i sig själva, bli fria från sina dejtingproblem, ta makten över sitt dejtingliv så att det leder till den relation de längtar efter! Det är det jag hjälper mina klienter med i mitt coachingprogram Medvetet dejtande.

Vad är vår största utmaning som du ser när vi dejtar?

Linn:

Den största utmaningen jag ser är är att just gå ifrån att veta saker, till att faktiskt göra annorlunda också. Jag har klienter som är fullt medvetna om ATT det är svårt, vet massor om anknytning och sina mönster. Men sen när de väl ska ta första stegen mot att göra annorlunda för att nå dit de vill, blir det så svårt. Det här har att göra med hur vår hjärna är skapt. Nya saker är och ska vara något vi är rädda för, eftersom hjärnans uppgift är att hålla oss i säkerhet, och det gör den genom att skicka ut signaler (känslor) för att vi ska undvika det. Det är bara det att det som är tryggt och vant, inte alltid är det som är det bästa för oss. Vilket är väldigt tydligt när vi ska bryta våra relationsmönster. Men det är just för de här problemen som coachingen är så otroligt kraftfull och fungerar så himla bra. Det är så fantastiskt att få se mina klienter ta sig vidare i de här problemen varje dag! 

De 4 stegen mot att bli fri från sina dejtingproblem?

Linn:

Självkärlek

Det första steget är självkärlek. Genom att verkligen göra jobbet med dig själv och känna kärlek för dig själv, kommer det leda till att du är varsam med dig själv på ett helt annat sätt. Du kommer agera mot dig själv som du gör med andra, där du bryr dig om dem, tar deras behov på allvar och är snäll även om det är kämpigt. För du behöver göra exakt detta mot dig själv, för att du ska kunna leda dig själv igenom den förändring du vill ha i dina relationer. 


Medvetenhet

Det andra steget är medvetenhet, bli medveten om dina mönster, förstå varför du agerar som du gör, ta reda på vad du egentligen vill och våga drömma och manifestera en kärleksrelation som är precis så där härlig som du vill. 


Känslomässig kommunikation

Det tredje steget är att att prata det känslomässiga språk som jag nämnde ovan. Även om det känns läskigt! Det är det som kommer göra att du skapar den kontakt med någon annan som du längtar efter idag.


Aktiva val

Det fjärde är att göra aktiva val i ditt dejtande. Detta handlar om sluta agera på dina initiala impulser och göra andra val, baserat på de andra tre stegen. Det handlar om att bryta de mönster som du haft hittills, göra annorlunda, och genom det kommer du få andra resultat.

Mer ohm

OHM: Linn Delaport, Dejtingcoach/Kärlekscoach. Nischad inom anknytning, ACT, Self-compassion och mindfulness 


AKTUELL MED: Coachingprogrammet Medvetet dejtande som du når och anmäler dig till via Linn. Första samtalet är kostnadsfritt.


NÅGOT OVÄNTAT: Jag är socialantropolog i botten och har varit på väldigt många resor i Etiopien vilket ett tag blev som ett andra hem för mig. Så är en stor sucker för Etiopisk mat och kultur. 


BÄSTA METODERNA FÖR HOLISTISK HÄLSA:

Låt dig känna och acceptera dina känslor, våga stanna kvar i obehaget som kan uppstå. Prata om vad du känner med någon du har nära, berätta vad som är tufft och vad du behöver. Känns det svårt, gör det ändå. Det här är alltid första steget mot djupare relationer och djupare kärlek i till dig själv.