Mia Clase & Lina Nertby Aurell - Food Pharmacy

Mia Clase & Lina Nertby Aurell - Food Pharmacy

Bättre folkhälsa via munnen?


Den tunga tarmfloreduon leder oss vidare in till det naturliga apoteket. Dels genom hur vi kan göra mer medvetna val via munnen, som ju alltid är med oss, men även i rollen som kärnforskare. Allt det här utan pekpinnar & dåligt samvete och med fakta som sammantaget kan påverka vår folkhälsa till det bättre.

Roten!

Innan vi kör igång så skulle vi gissa att roten är deras främsta grej i köket - för är det några som envist vill se över roten kring något för att kunna leva ett hälsosammare liv både på ett individuellt och kollektivt plan är det just Food Pharmacy. Och det sägs ju, av er kloka, att det inte handlar om en ”one size fits all” när det handlar om matvanor och vad vår egen innehållsförteckning mår bäst av. Vi behöver därmed ta ett utökat ansvar, även genom munnen, för att på riktigt få bukt på våra livsstilsrelaterade sjukdomar.

Mia och Lina, hej!

Kort och gott kan man ju säga att era böcker är en kärleksförklaring till att vi faktiskt kan förebygga flera av våra livsstilsrelaterade sjukdomar med vad vi stoppar i oss. 


Vilka är de mest avgörande momenten om vi vill påverka folkhälsan till det bättre via våra matvanor?


FP: Att börja laga maten från grunden. Skippa ultraprocessad mat och köp hem rena råvaror utan ingredienslista istället. På så vis får vi automatiskt i oss fler fibrer, mer näring och färre tillsatser.


Vilka quick fix skulle ni säga har störst inverkar på sin hälsa på längre sikt?


FP: Om man är ute efter nya och hållbara hälsosamma matvanor så har vi världens bästa tips! Tänk på vad du ska LÄGGA TILL istället för att fokusera på vad du ska utesluta. Skit i förbud, förbud är supertråkigt! Fokusera på allt härligt som du ska få fylla din kropp med istället. Detta mindset har verkligen varit nyckeln till vår tillframgång – det är tillåtande och inspirerande istället för strängt och exkluderande. Vill du ha inspiration eller hjälp att komma igång så kan vi varmt rekommendera något av våra digitala hälsoprogram, där jobbar vi mycket med det här och har dessutom hjälp av en mental coach.


Förutom att skriva en massa viktiga böcker gör ni så mycket annat för att förbättra folkhälsan. Kan ni inte berätta lite mer?  


FP: Under vår resa med Food Pharmacy har vi fått förmånen att träffa och samarbeta med många av världens ledande experter, vetenskapsjournalister, läkare och professorer inom hälsa, och sprida deras forskning och kunskap vidare i våra kanaler, böcker och hälsoprogram. Vi anlitas flitigt som föreläsare, säljer egna kosttillskott och bygger digitala hälsoprogram där vi hjälper människor att förändra sina osunda matvanor och bli mer hälsosamma i vardagen. 2023 är målet att skala upp verksamheten och lansera några av programmen internationellt. Parallellt med detta arbete har vi lanserat barnmatskurser med målet att utbilda och hjälpa nyblivna föräldrar att skapa långsiktiga hälsosamma matvanor för sina barn från grunden.


Och sist men inte minst så har vi ju grundat den ideella föreningen Frisk Mat. Alla barn och unga, sjuka och äldre i Sverige ska serveras näringsrik, god och hållbar mat på sin förskola, skola, sjukhus, äldreboende eller genom hemtjänsten. Det är varken dyrare eller svårare att laga en god näringsrik måltid, och det borde vara en självklarhet att de omkring 3 miljoner måltider som serveras varje dag alltid lever upp till nuvarande rekommendationer.

Var hämtar ni själva inspiration ifrån för att stärka upp välbefinnandet holistiskt?

 

FP: Våra egna hälsoresor började ju i maten och de första åren fokuserade vi väldigt mycket på vad vi stoppade i munnen. På den tiden levde vi båda ett rätt stressigt liv med små barn, snabbmat och ett blodsocker som åkte berg-o-dalbana, och vi behövde verkligen se över våra matvanor. Men några år in på resan gjorde vi en ny “spännande” upptäckt, nämligen att vi inte talade så snällt till oss själva… Vi upptäckte att vi båda hade en rätt hård röst inom oss som kritiserade oss i tid och otid och som inte alls var till vår fördel. Det var då vi förstod att man kan äta hur nyttigt som helst, ha ett balanserat blodsocker och ett starkt immunförsvar… men om vi inte är snälla mot oss själva så är vi ändå inte hälsosamma.


Det resulterade i en otroligt kul men brokig upptäcksfärd i hälsans tecken, och idag har vi ett helt litet bibliotek av saker som vi mår bra av och som vi gjort till en del av vår dagliga rutin: meditation, andningsövningar, kalla bad, red light, cryo terapi, periodisk fasta för att nämna några. Och så padel, förstås!

  

  • Senaste upptäckten: tacksamhetsdagbok. En riktig game changer!
  • Kyla. Sveriges två frusnaste personer har blivit beroende av kalla bad och cryo. Det trodde vi aldrig!
  • Vår fastehärmande 5-dagars kur. Under fem dagar äter vi efter ett protokoll som lurar kroppen att tro att den är på fasta. Fantastiskt! Gör den sex gånger i år.

”Det var då vi förstod att man kan äta hur nyttigt som helst, ha ett balanserat blodsocker och ett starkt immunförsvar… men om vi inte är snälla mot oss själva så är vi ändå inte hälsosamma”

Kort ohm:

Food Pharmacy, Lina Nertby Aurell & Mia Clase


AKTUELLA MED:

Absolut Food Pharmacy - våra 175 bästa recept. Ordineras till alla för ett friskare liv. 

Spring och köp


5 dagars fastehärmande kur för att läka kroppen inifrån, rensa ut skadade celler, bygga nya stamceller, minska inflammationen, sänka blodtrycket m,m

Testa bryohmigt erbjudande här


Allt ohm Food Pharmacy du behöver

Food Pharmacy community