Skapa en relation som du älskar

Skapa en relation du älskar

Bea och Theo, på Training for Love, hjälper par och singlar att skapa den där relationen en alltid har drömt om.


Ta rygg på Bea & Theo som själva byggt en trygg kärleksrelation genom att hacka sina anknytningsmönster. Från vänskap växte en kärleksrelation fram - men det blev en stor utmaning då deras olika anknytningsmönster trädde in.

Heej Bea och Theo,

Handen på hjärtat, hur är er relation idag?


Bea: Bra fråga. Idag är vår relation varm, förlåtande, inkluderande, äventyrlig, kärleksfull, lekfull, utvecklande och spännande. Vi har det bättre än någonsin. 


Jag tycker det är viktigt att poängtera att ingen relation eller partner är perfekt (det är en utopi). Vi hamnar ibland tillbaka i våra gamla otrygga mönster men i dag har vi verktyg för hur vi tar oss tillbaka till det vi kallar för ”kärlekszonen” den plats vi båda vill vara på. En relation är i ständig förändring och utveckling precis som vi människor är. I dag kan vi prata om saker på ett djup som gör att dessa förändringar blir sköna och att vi samarbetar i våra liv. 


Theo: Vår relation har blivit en källa till inspiration, glädje, trygghet och utveckling. Så har det inte varit tidigare. Vi har lärt oss att styra dit och låta de områden vi längtar efter att växa sig starkare. När det nu ibland stormar så har vi lärt oss att ta hand om det som kommer fram på ett utvecklande sätt snarare än ett destruktivt sätt.


Hur träffades ni och var stod ni då i relationen till er själva och varandra?


Bea: Vi träffades genom en gemensam vän. Jag var och hälsade på i ett kollektiv i Stockholm som jag nyligen flyttat in i. Där bodde även Theodor ☺ Vi blev sakta men säkert vänner och vänskapen övergick till kärlek och en relation.


Relationen till oss själva då skulle jag beskriva som kaotisk på många plan. Jag var lite som Bambi på hal is. Jag visste att jag inte var lycklig men jag visste inte hur jag skulle ta mig dit jag ville vara. Jag var en sökare. På uppdrag att förändra mitt liv. Jag led av ett medberoende och en otrygg anknytning, men det hade jag inga ord för då. Jag satte konstant andra människors behov och önskningar före mina egna och kämpade med en låg självkänsla och ett stort bekräftelsebehov. 


Relationen till varandra var först väldigt varm och spännande. Vi reste mycket tillsammans och tyckte mycket om varandras sällskap. Vi var vänner och uppskattade verkligen det. När vänskapen övergick till en kärleksrelation så började våra otrygga mönster spelas ut och relationen blev en arena för missförstånd, omötta behov, konflikter, maktkamp varvat med härliga perioder av mycket äventyr, passion och lek. Det var som att befinna sig i en berg och dalbana. 


Vi förstod inte heller vad som hade hänt då vi inte alls hade haft de här problemen i vår vänskapsrelation. Att det var våra respektive otrygga anknytningar som väckts till liv hade vi ingen aning om. Men vi tog hjälp och det förändrade inte bara vår relation utan bådas våra liv.


Theo: Vi träffades genom gemensamma vänner. Först blev vi goda vänner med varandra och insåg senare att vi ville gå in i en relation tillsammans. 


Vi var båda sedan tidigare på en resa mot mer självkännedom och jag tror vi hittade varandra i vår gemensamma önskan och beslutsamhet att förstå, utvecklas och lära oss om oss själva. 


Ganska fort efter att vi bestämde oss för att gå in i en relation så började problemen och vi blev varse hur mycket vi hade att jobba på i relation. Jag hade tidigare ofta skyllt på min partner men började nu med hjälp av våra åtagande att titta mer på min del av det som inte fungerade. 


Det var ganska skakigt och smärtsamt i början men tack vare att vi tillsammans hade kommit överens om att lära oss hur vi kunde få relationen att fungera så hittade vi en väg framåt och kunde ganska snabbt skapa mer av det vi längtade efter i relationen. Det kändes som att vi fick till en uppåtgående spiral istället för en nedåtgående.

 

Vad var er största utmaning när ni gick in i en kärleksrelation, och hur löste ni den?


Bea: Det var absolut min otrygga ambivalenta anknytning i kombination med Theodors otrygga undvikande anknytning. En kombination som gjorde att ingen av oss på djupet kände oss älskade. Det blev en dragkamp i stället för ett samarbete. Vi hade ingen aning om hur man skapade en kärleksfull och berikande relation.


Vi tog hjälp utifrån, gick i terapi, läste hyllmeter med böcker, tog tag i våra individuella medberoenden och tog rygg på de par vi visste om som hade förändrat sin relation på det sätt som vi ville göra. Vi lyssnade och lärde oss. Jag är så tacksam för det idag. 


Theo: Våra beteendemönster i våra otrygga anknytningar och hur de krokade i varandra och skapade kaos. Vi ville båda göra det vi behövde för att reda ut vad som stod i vägen för oss så vi jobbade både tillsammans och individuellt för att förstå och förändra det vi kunde. Vi tog massor av hjälp, tog ett litet steg i taget, hade massor av tålamod och påminde varandra om allt som faktiskt blev bättre utmed vägen. Tills slut kunde vi se hur mycket saker faktiskt hade förändrats när vi blickade tillbaka.   


Vad är ert bästa tips för en kärleksfull relation?

Utifrån en quick fix?


Bea: Forskning visar att lyckan i en relation inte handlar om attraktion, intressen din bakgrund eller personlighetsdrag. Det handlar inte om att träffa ”den rätta” utan om att förmågan att skapa en relation med hög kvalitet. 


Medvetenheten om hur vårt eget beteende påverkar relationen och vad det är ni vill skapa tillsammans är nycklarna till en lycklig relation. Så vill du ha en härlig relation behöver du vässa ditt sätt att relatera, skapa njutning och glädje för dig och din partner. Lär er lyssna på varandra, bekräfta det du hör (inte för att du behöver hålla med) utan för att du förstår. Det är väldigt helande att bara göra den förändringen. Säg förlåt och ändra de mönster som du ser tar er ifrån ”kärlekszoonen”. Bestämmer er för att bygga ett team där ni går emot de mönster som stör er kärlek, inte emot varandra.


Theo: Lär dig lyssna på din partner så att din partner verkligen känner sig lyssnad på. När du lyssnat riktigt ordentlig så kan du ta en välbehövd paus och sen öva på att uttrycka dina behov och känslor utan att lägga skuld på din partner. 


Utifrån ett mer långsiktigt perspektiv?


Bea: Att forma den där relationen som du verkligen älskar och som berikar bådas liv tar lite tid. Min stora nyckel har varit att sluta fokusera på Theodor. Att först städa upp på min egen planhalva. Att lära mig om mina mönster utifrån mitt medberoende och min otrygga anknytning. Mönster som jag trott skall ge mig kärlek men som gör helt tvärt om, som hindrat kärleken. Lär dig så mycket som möjligt kring de mönster som står i vägen för den kärlek du längtar efter. Ändra dem. Se din egen del i det som inte fungerar, vi blir så blinda och skyller ofta det jobbiga på vår partner.


När du har gjort det behöver du träna på att uttrycka dina behov, ta hand om jobbiga känslor, sätta gränser och visa sårbarhet. Allt det är dundermedicin för kärleken. 


Theo: Jobba långsiktigt för att skapa en team-känsla mellan dig och din partner. Sikta på att bli ett team mot det som inte fungerar istället för mot varandra. Försök vara öppen för att förstå hur det du själv gör påverkar relationen och din partner. Var hämtar ni själva inspiration ifrån för att utvecklas på både ett individuellt och relationellt plan?


Bea: Först vill jag säga att vi får så vansinnigt mycket inspiration från de par vi arbetar med och hjälper. Dom är så modiga, villiga och öppna att lära sig. Det är en stor källa av inspiration för mig. Att våga lära mig hela tiden. 


Vi har också ett mentor par från LA i USA som vi träffar över Skype varje vecka. Dom har gjort den här resan före oss och vi får lära av dom. Vi har träffat dom varje vecka i flera år nu och de är så oerhört viktiga förebilder för oss. Sen läser vi mycket böcker, tittar på föreläsningar och prata om det vi lär oss det finns så otroligt många kompetenta och inspirerande människor att ta lärdom av. 


Individuellt gör jag ungefär samma sak, och det är viktigt att poängtera det, att det är 3 utvecklingsresor i en relation; din, din partners och relationens. Alla tre behöver göras. Allas behöver inte göras samtidigt och på samma sätt men det behöver ske för att både vi som individer och relationen verkligen skall må bra. Mår vi bra så mår relationen bra. Mår relationen bra så mår vi bra. Allt hänger ihop. 


Theo: Vi får mycket inspiration från andra som gör liknande resor. Jag har genom åren träffat många som vänder utmaningar till styrkor så inspiration finns på många platser. 

Vi har förmånen att träffa många par genom Training for Love och vi har egna mentorer och många vänner som gör liknande resor. 


Sen blir jag också inspirerad av Bea. Jag tror att det är en del av den uppåtgående spiralen som jag tycker vi fått till. Att jag ser hur dedikerad hon är att utvecklas och vilket stort bidrag det är till oss. Det inspirerar mig att göra samma sak på mitt håll.  Bryohm: Tack Bea & Theo, ni inspirerar. Det här är så betydelsefullt och något som vi alla verkligen behöver få fatt på, och framförallt träna på. Training for love :)

Training for love

Många som kommer till Bea och Theo har på egen hand gjort en hel del själva för att komma närmare sig eller sin partner. Alltifrån meditation, psykoterapi till shamanska retreats men det finns fortfarande utmaningar i att hitta rätt partner eller utmaningar i själva parrelationen (eller vänskapsrelationen för den delen). Att prova på olika vägar för att komma närmare sig själv och varandra är viktigt. En bitvis avgörande pusselbit kan helt klart vara att specifikt arbeta med sina relationsmönster.


Är du nyfiken på att titta närmare på ditt relationsmönster, antingen på egen hand eller tillsammans med din partner finns Training for Love.

Beatrice Karinsdotter

Aktuell med:

Kärleksresan som finns både för singlar och för par. En utbildning med teori och övningar som du gör hemma i din egen vardag med mål att skapa en relation du älskar.