Att grunda och rensa för att växa fritt

Att grunda, vattna och rensa för att blomstra

Möt arboristen, klassiska dansaren och styrkeinstruktören Anna Parrow som får både kroppar & träd att växa och blomstra fritt igen.

Vi blev fascinerade av Anna, som stärker både stela (och kanske överrörliga) kroppar och stadiga stammar som PT och Arborist. Vad har vi gemensamt med träden egentligen?

Heej Anna,

Handen på hjärtat, tycker du att vi människor är bra på att vara våra egna trädgårdsmästare? är vi bra på att rensa bort, hantera torka, ta hand om stagnation i våra liv så vi själva kan växa mer fritt?


Anna: Vi är ju så olika som individer men lika i våra olika behov. Man kanske inte ser sig själv så tydligt där man är och det är inte helt lätt att prioritera vad som ska göras för att ge störst effekt för sitt mående och liv. Det är ofta lättare att ha någon som ser saker utifrån till hjälp. Jag upplever att vissa är bra på att tillgodose sina behov, se möjligheter och jobba vidare även om vägen inte är spikrak. Andra är dränerade och liksom träd och växter behöver mer insatser för att hitta vägen tillbaka till styrka igen. Jag försöker hjälpa där jag kan. Både människor och träd/växter/blommor.


Vilka är de största utmaningarna du ser oavsett om det gäller att ta hand om ett träd eller oss själva? 


Anna: Att sålla och prioritera det som ska göras. Att hålla sitt fokus på det viktiga och se möjligheter även när det är torka. Precis som med träden gäller det att välja vilka grenar som ska klippas bort för att de är döda eller verkningslösa Att se över balansen i trädet, eller människan – det är samma sak. Jag gräver ofta ur marken runt trädet för att det inte ska växa gräs i anslutning till stammen. Då minskar man risken för insektsangrepp. Solen når in. Är träden exempelvis för djupt planterade så får de inget syre. Syrerötterna behöver vara något blottade för att ge trädet luft. Det kan vara anledningen till att vissa träd lutar. Och gärna högkvalitativ jord, speciellt om de är nyplanterade. Så är det med människan också. Människor behöver luft, andrum, tid, näring och solljus. Parallellerna mellan trädens och människans tillväxtpotential om man både beskär, vattnar och jordar rätt är slående lika.  


Vad är ditt bästa tips för kunna växa som människa om vi ska ta lärdom från träden?  


Anna:

  • Stå stadigt som träden och sitt still i båten även om det stormar runtomkring. Att inte göra något förhastat, men våga agera om du intuitivt känner att det är rätt, trots att det kan vara skrämmande och obekvämt.
  • Sträva uppåt. Vi är gjorda för att klara blåsten och stäva uppåt i balans, precis som träden.
  • Stilla medveten rörelse. Träden kommunicerar i det tysta det säger så mycket.


Var hämtar du själv inspiration ifrån när du vill växa som människa?


Anna: Jag får mycket inspiration ifrån platser (städer men också naturen, skärgården, skogar och bergstrakter) människor och musik. Att driva mot det jag önskar innerst inne får mig att växa. Det gäller att prioritera och använda sin tid rätt. Just nu är den ultimata drömmen att jobba med film i Paris som skådespelerska och manusförfattare. I fortsatt kombination med att ta hand om trädgårdar och hjälpa människor att skulptera sina kroppar - både för att bli starkare eller för att återfå sin balans.

 

Slutligen måste jag säga min bil, som jag ständigt är kär i. Den ger mig frihet att ta mig överallt. Genom is, snö, sol, regn. Där får jag med både trädgårdsgrejer, träningsprylar och festkläder. 


Sist men inte minst. Du har ju också en fräschör som smittar av sig. Vilka är dina bästa knep för holistisk hälsa?


Anna: Tack så mycket, vad fint sagt.


Det som först kommer till mig är vikten av att vara sin egen dirigent. Att vara regissör över sitt eget liv är a och o för mig och att inte vara för beroende av omständigheterna. Egen drivkraft och med den kommer friheten att bygga sitt eget ”liv”. Både privatliv och jobbpassion.


Sen vikten av att vara i sitt rätta element, sin jordmån. Ju mer man stannar i något som är olyckligt desto svagare blir man. Man förlorar sin rena kraft och självkänsla. Att träna på att inte rädslorna får styra är så viktigt också, att man agerar i framåtrörelse trots dem. 


Jag älskar att vara uppe på natten och skriva, lyssna på musik och också att sova länge lediga dagar (inga bra vanor, men jag njuter...det får vara så...)Tack Anna! Nu ska vi titta vidare på vår jordmån, vattna, ta bort ogräset och låta rötterna få rätt ljus....

Kort ohm Anna

Aktuell som: PT/Arborist/Manusförfattare


I bagaget: Med erfarenhet från ryggakuten/manuell medicin, licenserad PT & styrkeinstruktör, dansös från Operan via Cullbergbaletten samt verkliga livet håller Anna dig stadigt och utmanar kroppen där det behövs.