Kost & näring

Det finns oändligt många alternativ kring din kost och näring. Magstarkt kan man tycka. Men ihop med din egen magkänsla samt skills från de som kan stötta upp din ämnesomsättning, hormonbalans och den livsfilosofi du tror på, kan vi göra mer medvetna val via kosten.


Mag-iskt!

Hur har vi det med kosten, egentligen?

Förebygg sjukdomar

Forskning visar att hälsosamma vanor kring vad du äter kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar avsevärt. Lägg till att du kan förebygga sjukdomar såsom cancer, diabetes likväl förhindra onödig fetma ihop med vad du äter. Verkligheten visar att vi äter mer snabbmat än någonsin som vi dessutom inte vet vad den innehåller och vad allt gör med oss på djupet.


Koll på din egen innehållsförteckning?

Vad innehåller en bra kost för just dig? Får du i dig rätt näring och vad är just dina skötselråd för att få rätt energi?

Dina innersta behov?

Kost och känslor är ofta intimt sammankopplade och påverkar vår hälsa på flera olika plan. Genom att utforska dina egna behov kan du också vara din allra bästa biolog om du vill?


För allt kring kost och näring kan även vara ångestladdat oavsett form och innebära utmaningar. Att äta som tröst eller äta mindre för att känslorna blivit för starka är vanligt. Eller har du lidit av ballongmage, Ibs, smärta och värk alldeles för länge. Kanske får du i dig för lite näring fast du anses äta rätt bra. Kanske är din hormonbalans helt ur balans. Ja, får dig i balans?

Hur kan jag ge min kropp bra och näringsrik kost?

  • Ät varierat (upp till trettio olika råvaror i veckan)
  • Blanda minst tre olika färger av frukt och grönt vid varje måltid
  • Skippa förbuden. Skifta fokus från vad du inte får äta till vad du ska lägga till för att få i dig så mycket näring som möjligt utifrån vad du behöver och mår bra av
  • Laga maten själv, undvik processad mat med lång innehållsförteckning och laga mat från grunden med bra råvaror
  • Var snäll mot dig själv. Att ta hand om sin kropp innebär också att lyssna in och prata snällt om den 

Källa: Food Pharmacy/Kunskapstavlan

Utforska olika metoder kring kost & näring

Ayurveda

Enligt Ayurveda är vårt naturliga tillstånd ett tillstånd av hälsa, lycka och en inre känsla av välbefinnande. "Hälsa" definieras som att kroppen är fri från gifter, sinnet i fred, våra känslor balanserade, vårt avfall eliminerat och att våra organ fungerar normalt. Kosten är central och anpassas efter våra olika kroppstyper.

Biohacking

Biohacking är här för att optimera kropp och sinne via sin biologi. Upptäck metoder för att förbättra prestation genom individuella livsstilsförändringar och hälsosamma sunda experiment för ökat välbefinnande.

Hälsocoaching

Hälsocoaching är en metod att ta hjälp av om du exempelvis vill äta sundare, förbättra din hälsa och öka ditt välmående samt minska stress och uppnå mer balans i livet. En hälsocoach hjälper till med helheten och utöver kostrådgivning hanteras utmaningar såsom sluta röka, skapa goda sömnvanor eller exempelvis stärka upp träning och kondition.

Kinesologi

Självläk ihop med en kinesiolog som är kunnig kring hur exempelvis vätskebrist, miljögifter, stress och olika trauma kan påverka kroppen holistiskt och vilka brister som finns och hur de behöver balanseras.

Naturmedicin

Naturmedicin är en alternativ- och komplementär behandlingsmetod där basen bygger på kroppens självläkande förmåga via reglering av nervsystemet. Via en naturterapeut kan exempelvis en behandlingskur bestå av en ändrad kosthållning som är baserat på växtriket utifrån olika terapier såsom diet, mineralterapi, vitaminterapi, immunterapi och dränering (biologisk avgiftning).

Sparringpartner kring din kost?

Såsom en kostrådgivare, hälsocoach, naturterapeut, ayurvedisk hälsorådgivare. Eller varför inte en läkare inom endokrinologi?

Bryohm kurerat