Avslappning, ett begrepp vi känner igen men får vi tillräckligt av den?

Vad innebär det egentligen att vara avslappnad och hur blir vi avslappnade på djupet. Att hitta sin väg handlar i många fall om att öva på att lyssna till olika signaler från kroppen och ta sig tiden.


Från spänning till avslappning

Kroppen hamnar lätt i ett spänningstillstånd, och reflekterar vi inte över det så är det lätt hänt att vi fastnar där lite för länge. Då anpassar sig kroppen till det spända läget. Därför kanske många av oss behöver hjälp att nå avslappning!

När vi befinner oss i avslappning så känner vi ett lugn i både sinne och kropp. Närvaro och avslappning går hand i hand eftersom det är svårt att gå ner i varv och känna sig avslappnad om vi är stressade i tankar eller i kroppen. När vi går ner i avslappning så får både sinne och själ återhämtning, och vår kropp får en slags reset.

Varför behöver vi avslappning?

Att få gå ner i avslappnat tillstånd borde vara en självklar del i livet, det är ju så nödvändigt för att vi ska orka med allt! Men frågan är ju om vi verkligen tillgodoser detta viktiga behov?


Motsatsen till ett avslappnat tillstånd är att vi är spända och stela kroppen, befinner oss i stress-respons i vårt nervsystem och är mentalt och känslomässigt stressade. Låter det bekant?

Regelbunden avslappning kan ha många positiva effekter som höjer vår livskvalitet. Vår kropp får möjlighet att gå in i läkning och reparation, vi sover bättre och har mer energi att disponera. Om vi tillgodoser behovet att slappna av på jämn basis, så ger vi oss också större utrymme för att vara närvarande och vi kan både koncentrera oss och prestera bättre.

Vägar till avslappning?

  • Lyssna på kroppens signaler. Att hitta sin väg och träna på avslappning kan vara ett sätt att bli lite mer embodied då man får öva på att lyssna till olika signaler från kroppen. 
  • Tid för nedvarvning. Många gånger hjälper det bara att få ägna mer tid till nedvarvning och verkligen bry ohm oss själva.
  • Hitta din väg. Prova dig fram för att hitta just din väg till avslappning. Yrkeskategorier som kan hjälpa dig med avslappning är tex kroppsterapeuter, breathwork-och yoga-instruktörer, samtalsterapeuter, mediationsledare, osteopater och många fler!

Bryohm kurerat