Utbrändhet

Lämna din utbrändhet, kom tillbaka starkare

En av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning idag är på grund av utbrändhet. Förmodligen har du varit för stark och övergivit dig själv för länge sedan

Från anpassning tillbaka till hela dig

Att kämpa mot utbrändhet kan vara en utmanande resa. Det kan kännas som att man är fast i en cykel av överbelastning och stress som aldrig verka sluta. Men det finns hopp och möjligheter till att programmera om till det som du mår bättra av. Att ta hand om sig själv och tillåta sig att slappna av är avgörande för att hantera utbrändhet och återhämta sig. Kroppen hamnar lätt i ett spänningstillstånd vid en utbrändhet, där vi fastnat lite för länge. Då anpassar sig kroppen till det spända läget. Därför behövs tid läggas till att åter nå avslappning, och ge vår kropp och själ en slags reset. 

Utbrändhet är ett fysiskt och psykiskt tillstånd av total utmattning och överbelastning som kan orsakas av långvarig och intensiv stress. Det är ett tillstånd där man känner sig överväldigad, uttröttad och tappar motivation och energi för att utföra dagliga uppgifter eller saker som man tidigare tyckte var härliga. Andra vanliga symtom på utbrändhet inkluderar sömnsvårigheter, minnesproblem, ångest och depression. Det är viktigt att söka hjälp och behandling i dessa tillstånd. 


Vägar ut ur utbrändhet

  1. Sök hjälp och stöd: Att söka hjälp och stöd från en yrkesverksam som är nischad kring utbrändhet och utmattning kan vara avgörande. Det kan vara terapi, coaching eller andra former kring stöd för snabbare väg till läkning och stöd för vidare självhjälp. En fin väg för att forma dig tillbaka till den du är och vill vara, närmre dig. 
  2. Basala och hela dig. Ta hand om hela dig själv på olika sätt för att minska stressen och stärk upp återhämtningen. Såsom fokus på det basala där du prioriterar sömn, kost, enkla rörelser och värme från de du känner dig trygg med och kan bara vara, vila med, kravlöst. Även andetaget kan leda dig rätt och stödja i att både få ny energi och läka hela dig.
  3. Skapa nya vanor och rutiner: Skapa det som ger dig trygghet i din vardag och som kan bryta negativa mönster och skapa den förändring som leder dig framåt utifrån den plats du behöver och längtar efter. Att säga nej och sätta gränser kan vara utmanande men så viktigt för dig, i det nya kapitel du kommer ta dig till. 

Bryohm kurerat