Stress

Ju mer vältränade vi blir på att bry ohm oss själva desto svårare är det för skadlig stress att få fäste.


Utforska genom hela dig för att mota och bota den skadliga stressen. Skapar rutinerna för att få till återhämtningspotentialen till tider då du som mest behöver.

Är stress farligt?

Stress i sig är inte farligt och är en del av livet. Men när vi stressar utan att ta exempelvis dagliga micropauser eller inte gör upp med olika känslor inom oss på ett djupare plan kan exempelvis obearbetade känslor, känslomässiga eller fysiska blockeringar bli skadligt och utveckla stressrelaterad ohälsa. Exempelvis kan ett emotionellt trauma ge fysiska utmaningar som hindrar dig från att leva fullt ut.

En långvarig aktivering av vårt stressystem utan tillräcklig återhämtning ökar vår risk att utveckla både somatiska och psykiska sjukdomar. Sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, depression, utmattningssyndrom. För att sätta allt i perspektiv står exempelvis stressrelaterad ohälsa för 50 % av alla påbörjade sjukfall inom gruppen psykiatriska diagnoser.

Hur kan man förebygga stress?

Att förebygga stressjukdomar genom systematisk återhämtning och känslohantering är så mycket enklare än att retroaktivt bli frisk från dem.


Hur vi återhämtar oss i vardagen kan vara en av de mest avgörande faktorerna för hur vi klarar av stress och press.


Likaså att vi tar hand om det som skapar stresspåslag och skapar situationer som vi trivs mer med.

Några vanliga tecken på ohälsosam stress

 1. Du är trött fast du sovit länge
 2. Du har svårt att koppla av
 3. Du upplever depressiva tillstånd såsom oro, likgiltighet, ångest, nedstämdhet 
 4. Ditt minne blir sämre
 5. Din kropp är stel/spänd och får ofta värk i olika delar av kroppen, såsom mage och huvud
 6. Din andning är tung och det blir svårare att andas och du kan ofta få hjärtklappning
 7. Din sexlust minskar eller försvinner


Källa: Folkhälsomyndigheten

Mota & bota stress

Det finns flera metoder att utforska för att mota och bota stress. Två av våra mest naturliga metoder som vi har nära till hands är systematisk återhämtning och sömn. Utforska vad som ger bäst effekt för dig. 


Utvalda metoder för återhämtning vid stress.

Meditation, Pranayama, Breathwork, Access bars, Yinyoga, Reikihealing, Hypnosterapi, Medicinsk yoga.

Stresstest - KEDS

Ligger du i riskzonen? Ta dina signaler på allvar. Testa dig här med hjärnfondens stresstest.

7 steg för att hantera stress bättre

Det finns inga genvägar till god hälsa. Det krävs att du tar dig själv på största och fullaste allvar för att även kunna ge till andra. Att bry ohm sig själv först är att ta ansvar för både dig och andra på samma gång.

 1. Återhämtning är din vän i nöden. Ohm återhämtning.
 2. Din sömnhygien kan rädda dig. De här tio stegen kan göra sömnen drömmig. Ohm sömn.
 3. Ge din själ energi och tid. Gör mer av det som skapar lust, även fast du kanske inte känner lust här och nu. Vad ger dig mest lust rent generellt? Ha ett kvartsamtal med dig själv, både nu och sen.
 4. Sakta ned! Reflektera. Skriv. Vila. Gå promenader i skogen. Klappa ett djur och/eller dig själv. Utforska skrivandet kraft i sig.
 5. Självmedkänsla. Du räcker som du är. Prata med dig själv som om det vore din bästa vän. Vad är det viktigaste du gör för dig själv för att må bra? Ohm compassionfokuserad terapi
 6. Ge din kropp energi. Rör på dig och reflektera vad du fyller den med. Vältra dig i olika metoder inom kroppsterapi här. Behöver du rörelser eller avslappning just nu? Ohm kroppsterapi.
 7. Be om hjälp. Be om hjälp när du känner att du behöver och kanske inte bara när skadan är skedd. Var tydlig med dina vänner och familj att du behöver tid och rum för att koppla av eller göra en förändring. 

Bryohm kurerat